diumenge, 23 de juny del 2013

SANT ANDREU D’AGUILAR. BAGES. CATALUNYA

Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 1893 - Barcelona 1993), i el seu fill Jordi Bonet i Armengol (Barcelona, maig de 1925) , foren els autors del projecte , que amb la col•laboració dels veïns s’alçava l’any 1949 pel mestre d'obres Joan Muns i Soler. L’estació del ferrocarril havia començat a donar servei el 30 de maig de 1860, i això va ser determinant per escollir la nova ubicació. El feixisme va nacionalitzar els ferrocarrils, però contrari com era -i és - al progrés, la modernitat, i el benestar de les persones, va anar deixant caure una rere l’altra, la major part de línies fèrries.

L’església històricament estava dalt del turó al costat del Castell, i quasi en runes l’any 1796, desprès de considerar la possibilitat de traslladar-la al pla, es refaria ‘Ad pompam vel ostentationem’ l’any 1836, per ser definitivament derruïda l’any 1936, en els dies foscos del genocidi contra Catalunya.

El culte es va traslladar a la Capella de Sant Miquel al peu de la muntanya del castell.

La descripció tècnica ens explica . Església de planta rectangular amb absis de planta quadrada i dues capelles laterals per banda. La torre del campanar, de planta quadrada, es troba situada al costat nord de l'església.



Els murs de l'església són fets de pedra, de molt bona qualitat, i que en la major part fou portada des de l'antiga parròquia, situada a l'indret del castell, ara en ruïnes.

L’apòstol Andreu, va ser primer bisbe de Bizanci, un càrrec que finalment es convertiria en el Patriarcat de Constantinoble .

l'Església Ortodoxa Grega , considera Andreu la màxima autoritat, al nivell que té el seu germà Pere per a l'Església Catòlica Romana.

Per intercessió de Sant Andreu, reiterava la meva pregaria a l’Altíssim; Senyor, allibera el teu poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada