dijous, 27 de juny del 2013

LA CASA CUARTEL DE LA GUÀRDIA CIVIL DE CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Ens aturàvem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, davant del casalot que fou residència dels comtes de Centelles, i més endavant casa-caserna de la Guàrdia Civil. Garites espitllerades de sentinella són el record més notable d'aquest últim període.

M’explicaven detalls de la darrera etapa, que fan mereixedor a l’edifici del títol de ‘ Palau dels Horrors’.

El palau apareix tancat a l'espera que alguna autoritat el doti d'un ús adequat que permeti la seva rehabilitació digna i útil.


La descripció tècnica ens diu : Edifici de grans dimensions amb planta quadrada, situat al centre històric del poble de Centelles. Consta de planta baixa i tres pisos i té un pati central. Als quatre angles superiors de l'edifici hi ha petites torres de guàrdia. La porta principal és un arc angular de tres costats a sobre del qual hi ha un escut d'armes sustentat per àngels. La resta d'obertures són allindades i es disposen simètricament formant un ritme regular; excepte les de la planta baixa, la resta d'obertures són balcons amb poc voladís.

Els Centelles feien costat al Borbó l’any 1714, per la seva adhesió, Felip V li va concedir el títol de fidelísima Villa de Centellas, atorgant-li diversos privilegis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada