dimarts, 11 de juny del 2013

ESGLÉSIA DE NOSTRA SENYORA DE MONTSERRAT DE LA COLÒNIA PRAT. PUIG-REIG. EL BERGUEDÀ JUSSÀ

No em sobtava – encara formem part del REINO DE ESPAÑA, i ens imposen les seves ‘males costums’ – constatar que s’esmenta a la fitxa tècnica que l’any1946 el bisbe de Solsona, Vicent Enrique i Tarancón (Borriana, Plana Baixa, 14 de maig de 1907 - València, 28 de novembre de 1994), beneïa les obres de restauració de l'església , i la reposició del campanes.

Trobava a faltar allò de ‘ en medio de grandes manifestaciones de fe por parte de los trabajadores de la Colonia ’ , i és que sóc un sentimental, oi ?:

Tampoc que l’edifici fos obra atribuïda a DESCONEGUT, el millor dels arquitectes de món mundial, i que va treballar abastament a Catalunya.



La descripció tècnica ens diu : Església d'una sola nau amb capelles laterals, amb presbiteri quadrat al qual s'hi afegiren dos cossos, la sagristia i el baptisteri. La façana, orientada a migdia i en situació frontal a la casa dels propietaris, es un exemple auster d'historicisme amb clares referències renaixentistes o clàssiques, evidenciades especialment en l'ús de recursos decoratius de catàleg, tals com el frontó triangular de la façana, el campanar en forma de templet, l'òcul i sobretot el recurs de la pedra "encoixinada" seguint els esquemes i models neoclàssic. Adossat al costat de llevant de l'església, es van construir la rectoria i l'escola dels nens.



Sou pregats d’ajudar-nos a recuperar la memòria històrica a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Recordeu SEMPRE, que CATAUNYA i PUIG-REIG, NOMÉS ENS TÉ A NOSALTRES.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada