dimarts, 4 de juny del 2013

LA CASA DEL METGE DE LA COLÒNIA GÜELL

La dita casa del metge de la Colònia Güell està datada l’any1910, i no hi ha constància del seu autor.

És un edifici de planta i pis amb la façana arrebossada, la decoració de maó es troba a la cornisa, sota d'aquesta, en una sanefa que dissimula les obertures de les golfes i a la façana remarcant les obertures i la divisió entre pisos.



Era la residència del metge de la Colònia Güell, que ho era també de Santa Coloma de Cervelló; el cens de 1887 ens diu que hi havia 225 veïns, el de l’any 1900 – quan ja funcionava la Colònia - 542, està clar on vivien la majoria, oi ?.

En aquella època ‘gloriosa’, els nens començaven a treballar als set anys i se’ls adjudicaven les feines les més ingrates i perilloses, les dones desenvolupaven habitualment feines manuals, i els homes feien les feines de major esforç físic. La presència del metge s’explica més com una ‘correcta política de manteniment del material de treball’, que com ha resultat d’una convicció moral i/o religiosa.

En tot cas és curiós que a l’ Eusebi Güell i Bacigalupi Comte de Güell (Barcelona, 15 de desembre de 1846 - 8 de juliol de 1918 ), li preocupes la salut i la vida dels seus obrers a començament del segle XX, i que justament a començament dels segle XXI des del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, i del PP es faci ara bandera de la desatenció socio- sanitària de la població, oi ?.

Sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

RECORDEU SEMPRE, que CATALUNYA – més enllà de la xerrameca buida dels politics –NOMÉS en té a nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada