dijous, 27 de juny del 2013

LA DITA TORRE DEL BARÓ DE VILADECANS. LLOBREGAT JUSSÀ

Trobava un text explicatiu de la dita ‘Torre del Baró’ de Viladecans, escrit l’any 1881 en llengua castellana /española per Josep Fiter i Inglès, per deixar clar al Rei – i a qui li calgui – que el català / lapao ha patit – i pateix - una persecució secular ( l’existència encara del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL, n’és una mostra palesa ): http://puntviladecans.blogspot.com.es/2010/08/la-torre-del-baro-un-gravat-del-segle.html
http://puntviladecans.blogspot.com.es/2012/01/mirar-la-torre-del-baro.html


El Josep Salvany Blanch retratava l’any 1916, el que qualifica de ‘casa de Viladecans’, en el cens de 1910 figuren1.244 veïns, i davant la mancança d’habitatges es compartimentaren les estances de la Torre per allotjar-hi diverses famílies.
Als anys setanta del segle XX a darreries quasi del segon feixisme ( Dictadura de Franco ) el va adquirir l'ajuntament, per deixar-lo abandonat durant uns anys, fins que l’any 1980, ja dins de la ‘Democraciola’ es va començar la seva restauració, primer des del Ministeri de Cultura del REINO DE ESPAÑA, i posteriorment de la DIPUTACIÓN PROVINCIAL DE BARCELONA.


Actualment alberga dependències municipals, amb la sala de plens, i un espai on es realitzen exposicions i d’altres actes públics, la qual cosa permet visitar el seu interior, no dissortadament el dissabte en que hi anàvem el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés.


Us deixo un enllaç on el Josep Lligadas Vendrell ens explica la Torre per dins. http://puntviladecans.blogspot.com.es/2012/02/mirar-la-torre-del-baro-per-dins.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada