diumenge, 30 de juny de 2013

L’OCELL DEL CASTELL DE CREIXELL. TARRAGONÈS

M’adonava de la seva presència en el moment de visionar les fotografies, i decidia posar aquest títol enlloc de:

CREIXELL. TOPÒNIMIA ( com havia previst en un principi )

Recollim dues hipòtesis :

1. CREIX m. ant. 
|| 1. Augment.

DELL m., eufemisme, 
per Déu. Si la guilla hagués tingut les potes deslligades, com hi ha dell, se'm hauria escapat, Bosch Trinxeria, Recorts 165 (ap. Balari Dicc.).

Ambdós tenen un caràcter clarament descriptiu :  en aquest cas la referència al creixement ( alçada ) portaria afegit un eufemisme que perdria la D en algun moment.

2. CREIX m. ant. 
|| 1. Augment.

6.3.3. Sufixos diminutius
QUADRE III.21
Sufixos diminutius
Sufix Categoria Exemples
-ell/-ella N
alt → altell, taula → taulell,
finestra → finestrella, porta → portella

Aquí l’afegit del diminutiu emfatitza la petitesa d’aquesta alçada que no s’adjectiva de cap forma  ( pujol, turó, muntanyeta,.. )

Ens arribàvem fins a Creixell la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, per retratar el seu Castell ;  un edifici de planta rectangular ( en algun lloc escriuen : La planta del Castell és un polígon irregular, de nou cares, assentat sobre la roca, amb pati descobert a l’interior i rampa d’entrada).De la construcció inicial datada els segles XI-XII, hom defensa que se'n  conserva  únicament el talús.L’actual edifici  és de construcció molt posterior entre els segles XVI-XVIII, i amb  modificacions notables  al XIX.

El castell és l’edifici civil més remarcable que es conserva al poble. Sembla que el castell era l’antiga casa Alvarez, a l’est de la roca on es troba l’actual.
La torre que hi ha a l’angle sud-est del castell té relació amb aquesta casa com a punt de vigilància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada