dilluns, 3 de juny del 2013

L’ESCORXADOR D’ARTÉS

Artés superava els 2400 habitants quan s’endegaven les obres d’aquest edifici de planta de creu grega, amb la coberta de teules àrabs a quatre aigües i el carener principal paral•lel a les façanes llargues. La repressió feixista va ser d’antologia en aquesta població bagenca, ja que No s’assolirà aquesta xifra fins ben entrada la dècada dels 50.

Manuel de Solà-Morales i de Rosselló (Olot 1910 + Barcelona 18.12.2003), arquitecte municipal en el anys posterior al genocidi contra Catalunya, serà l’artífex d’aquesta obra.

La descripció tècnica ens explica que és una construcció d'obra amb un basament o sòcol de dues fileres de carreus regulars, la resta de la paret és arrebossada i pintada. Les obertures, finestres o portes, i els pilars que separen algunes finestres, estan emmarcades amb maons.



La porta principal té un gran arc de mig punt i una coberta a dues aigües feta de fibrociment.

S'han afegit tres naus de planta quadrada a sengles espais entre els braços de l'edifici; amb la coberta plana.
Llegia que es va habilitar com a casal de joventut a la dècada dels noranta del segle XX. Sembla que l’edifici va ser objecte d’una acció reivindicada des del feixisme:

http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticia/22295/ateneu/falc/art/commemora/10/anys/agressio/feixista

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de les activitats que es desenvolupen actualment en aquest equipament municipal.

1 comentari:

  1. Actualment s'hi desenvolupen activitats de caire cultural. En la major part del local hi ha l'entitat de la Comissió de Reis, on es dediquen a preparar els carruatges per les tradicionals sortides nadalenques.

    Actualment, i dels anys 90, l'espai també acull L'Ateneu Popular la Falç, una entitat que es defineix com una associació artesenca que, des de un punt de vista crític amb el sistema i la societat en la que ens trobem immersos, va decidir no contagiar-se del passotisme social i involucrar-se actuant localment. La Falç és un ateneu assembleari (on l’òrgan de decisió és l’assemblea, formada per tots els components de l’associació) i de caire horitzontal (sense jerarquies). Aquest perfil implica que les activitats que es proposen sorgeixin de l’autogestió econòmica. La nostra voluntat és treballar pel poble i des del poble.

    ResponElimina