dimarts, 25 d’abril del 2023

TORNADA A TAÚS. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia, una carlina..... protecció contra les bruixes i d'altres mals.  a Tahús....




Carlina : nom genèric (proposat al segle XIV pel botànic Andrea Cesalpino  (* 6 de juny de 1519 , Arezzo , Toscana – 23 de febrer de 1603 ) i utilitzada per Rembert Dodoens (1518-1585), metge i botànic flamenc;  sembla derivar de Carlemany  ( 2 d'abril de 742, 747 o 748- Aquisgrà , 28 de gener de 814), que va arribar a utilitzar la planta més representativa del gènere ( Carlina acaulis ) com medicina durant una plaga de les seves tropes a prop de Roma (la informació la va tenir per la visió d’un àngel). Aquesta història o llegenda es transmet per un dels herboristes més antics: Jacob Theodor de Bergzabern  (latinitzat Tabernaemontanus ) ( 1522 , Bad Bergzabern ; † agost 1590 , Heidelberg .

 

Llegia; Tahús   en català i oficialment Taús ,  és una localitat dins del municipi de les Valls d'Aguilar , a l' Alt Urgell , província de Lleida , Catalunya , Espanya . Havia estat capçalera de municipi de 35,28 km², que en 1972 es va unir al de Noves de Segre , creant així Valls d'Aguilar. Actualment és una entitat municipal descentralitzada d'aquest, agrupant el poble de Tahús i el dels Castells .


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/11/esglesia-parroquial-de-taus-les-valls.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15808

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/09/ermita-de-la-mare-de-deu-de-la-guia.html

 

l’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JULIÀ DE TAÚS, la retratava l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d , l’any 1988 . Aquest excel·lent fotògraf de Patrimoni  mereix un reconeixement per la seva gran tasca en la documentació del patrimoni històric a les terres de l’Urgell sobirà. 




https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15807


Continuem en la nostra recerca patrimonial dels edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, i optimistes de mena, esperem la col·laboració de TOTS els catalans , enviant-nos imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

Catalunya us ho agrairà.


Als “ passius”  els ho agraeix el REINO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada