diumenge, 2 d’abril del 2023

SANT ANDREU DE PEDRINYÀ. LA PERA. L’EMPORDA JUSSÀ

 

La Paquita Gil Valldeneu, publica una fotografia;   Sant Andreu de Pedrinyà (La Pera - Baix Empordà)






Patrimoni Gencat en explica que  és una capella rural situada a l'extrem nord del petit veïnat de Pedrinyà, prop del nucli de la Pera, on hi havia les pintures murals de més qualitat conservades a l'Empordà, actualment al Museu d'Art de Girona.


Característica església de tipus llombard del segle XI, d'una nau i absis semicircular amb decoració a l'exterior. Es conserva un tram de la volta de canó original però la resta va ser substituïda per una d'apuntada. La porta primitiva, al sud, és d'arc de mig punt i al frontis hi ha una porta més tardana precedida per un pòrtic. El campanar és d'espadanya, de dos arcs.


S’estén força més :  https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-andreu-de-pedrinya-la-pera


https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/06/goigs-sant-andreu-apostol-pedrinya-la.html


Avui els cristians recorden -ad pompam vel ostentationem -  l’entrada de Jesús a Jerusalem, preludi d’uns dies en els que recordarem episodis de traïció, d’abús de poder , de desídia “oficial” , de penediment, de ..., que conclouran amb la crucifixió al Gòlgota.   


Jesús formava part d’un “ grup objectivament identificable “que alhora que qüestionava els poders religiosos jueus, posava en qüestió les doctrines que suportaven el poder de Roma. Aleshores i ara, formar part d’una minoria és  un exercici MOLT arriscat, que sovint comporta l’aïllament, o com en el cas de Jesús la perpetració  d’un crim d’estat. 

  



És fama que l’apòstol Andreu demanava esser crucificat en una creu en forma de "X" (crux decussata), per considerar-se indigne de morir com ho feia Jesús.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada