dimarts, 25 d’abril del 2023

IN MEMORIAN. ÀRREU O LES BORDES D’ÀRREU. EL PALLARS SOBIRÀ

 

l’ Ester Gonzalez Vidal, publica una fotografia d’una casa del despoblat d’Àrreu, dit ara les Bordes d’Àrreu, ,  formada per planta baixa i tres pisos, el darrer de mansarda, molt baix de sostre.



Llegia; Façana construïda a la paret mestra perpendicular al cavall que suporta la coberta de pissarra a dues aigües, orientada a l'est. Recoberta per una capa de calç. A la planta baixa s'obre la porta allindada i dues petites finestres per a la ventilació de l'estable; originalment una d'aquestes finestres era un accés a l'edifici a partir de l'arc. En el primer pis, tres grans obertures tenen accés a una llarga balconada que ocupa tota l'amplada de la façana. Aquest balcó de fusta presenta faldonet perfilat i balustres perfilats i calats que formen dibuixos geomètrics, excepte als tres centrals, que formen figures humanes. En el segon pis s'obren tres petits balcons i a l'últim pis un petit finestró sota el prominent i ample ràfec de la coberta assegurada amb quatre tornapuntes.

Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, es constata que l'edifici presenta estat de deixadesa, el qual també és visible a totes les construccions del poble. De la balconada de la planta primera només s'hi conserven les bigues i els llistons de fusta; la barana ha desaparegut. A la façana principal s'hi observa un arrebossat de morter de calç, que ha anat saltant i a la resta de façanes ja no hi és present.

El dia de Nadal de l'any 1803 una allau procedent del barranc de Monars va precipitar-se sobre el poble d'Àrreu, que aleshores es trobava uns 450 metres al sud de la ubicació actual.

Va destruir les 10 cases del poble, i 17 persones, d'un total de 88 habitants, van morir.

 Aquest fet va fer que es traslladés el poble a la ubicació actual, menys exposada a les allaus.

Les edificacions del poble antic es reconstruïren com a bordes, i de fet el lloc va passar a anomenar-se Bordes d'Àrreu.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25324


https://www.lamira.cat/visions/1754/arreu-carretera-perduda


https://hemeroteca-paginas.lavanguardia.com/LVE05/PUB/2020/09/14/LVG202009140471LC.pdf


El poble havia tingut església advocada a Sant Serni:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25322


Hi es conserva encara l’ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LES NEUS D'ÀRREU

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25325

 

El Dr.  Francesc Pons Valladares,  del Servei d’Oncologia Mèdica general, em donava bones noticies el dimarts 25.4.2023  en la primera revisió desprès de la quimioteràpia, i em convocava  per a la segona quinzena d’agost.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada