dijous, 16 de març del 2023

IN MEMORIAM DE SANT JAUME D’ENGORDANY. ESCALDES –ENGORDANY. ANDORRA

 

El dia 13.3.2023, rebia la 4a Sessió de Quimioteràpia a l’Hospital General de Catalunya ,  val a dir que ha estat  - i és encara – un procés “ dur”.

 

Avui estic a 12 dies d’acabar el tractament.


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html

 

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html

 

  https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html

 

M‘ajudat molt en aquest tràngol,  continuar – fins on m’ha estat humanament possible –  amb les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.

 

El Jordi Vila Juncá em feia arribar una fotografía de Postales Antiguas D'Andorra, Escaldes Engordany, , Capella Sant Jaume,  já no existeix,  imatge de l’any  1905



 A https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-jaume-dengordany-escaldes-engordany


Escriuen que d’aquesta capella restava només visible la part inferior de l’absis. La resta és un pilot de runes. Sembla que l’enderrocament total de l’edifici tingué lloc els anys cinquanta. La nau era rectangular, acabada a llevant amb un petit presbiteri, no aparent exteriorment, i un absis semicircular. En època indeterminada la nau fou ampliada pel cantó de ponent: la porta original, situada al mur de migdia, fou tapiada i hom col·locà la nova al mateix mur, però més propera als peus de la nova nau. L’absis tenia dues finestres de doble esqueixada amb arc de mig punt, una a llevant i una altra a migdia.

 

L’element més característic de l’església era el campanar, quadrat, amb un sol pis de finestres geminades, situat a l’angle sud-est de la nau i construït damunt ella. Un arc de diafragma servia per a suportar la seva paret de ponent; ignorem com era el suport al costat de tramuntana. Aquest arc diafragma apuntat no corresponia segurament a l’obra original, tot i que sembla que hi havia un arc de mig punt aixafat sobre l’apuntat. La construcció d’aquest segon arc a un nivell superior fou segurament feta per reforçar el primer, puix que apareix clarament a les fotografies de l’Arxiu Mas, fetes al començament de segle, com la cantonada nord-est del campanar és desplomada cap al centre de la nau.

 

L’aparell més o menys regular, formant filades, i el tipus de construcció en general fan creure que es tractava d’una edificació del segle XI, que podia tenir similituds amb edificis primerencs, com Sant Serni de Nago

 

El Miquel i la Rosa,  recollien imatges de la " nova capella " advocada també a Sant Jaume, d'estil contemporani i va ser consagrada al mateix lloc que l'original el 24 de juliol del 1992.

https://indretsescbergueda.blogspot.com/2014/02/sant-jaume-dengordany-escaldes.html


El Joan Lladós Sisteró, explica que la remodelació va fer-la Treballs d'Arquitectura, amb el Joan Esquerré  ( ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i del lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs a l’email castellardiari@gmail.com ) i el Patrick Garcia  Ricard  ( 1963) com a arquitectes, intentant conservar el màxim de l'antiga estructura. De fet, poc mesos més tard, el Patrick Garcia s'hi va casar amb seva primera esposa.


 Que Eppur si muove ho tenim tots plegats coll a avall, tant, tant, tant, com en massa ocasions el sentit d’aquest moviment sembla del tot contradictori amb la lògic i el sentit comú, oi?.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada