dissabte, 25 de març del 2023

ESGLÉSIA DE SANT ANTONI MARIA CLARET. VIC. OSONA

 

La Montserrat Anguila Presas, publica una  fotografia de la façana de l’església de Sant Antoni Maria Claret, al  carrer de Sant Antoni Maria Claret / Rambla Sant Domènec de Vic.




 Llegia que l’església i convent de la Mercè  de Vic,  foren enderrocats l’any  1936 com un dany col·lateral més – dels infinits que rebria sobretot Catalunya – com a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, finançats per Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de marzo de 1962), i beneits per la Jerarquia de l’Església Catòlica de l’època Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agosto de 1869-Toledo, 22 de agosto de 1940)

https://www.monestirs.cat/monst/osona/os48merc.htm


Josep Maria Ribas i Casas (Barcelona, 1899 - Montornès del Vallès, 1959), i a la seva mort el seu fill, Manuel Ribas Piera (Barcelona 1925- 14 de marzo de 2013)  aixecaven entre 1957 i 1970 sobre el solar on hi havia hagut l'església de la Mercè, Església de Sant Antoni Maria Claret.


Patrimoni Gencat ens explica que la façana és extremament ornamental, amb un ampli portal rectangular flanquejat per columnes corínties amb arquitrau i frontó a sobre, on hi ha una imatge del Pare Claret, fornícules buides al mur i damunt el portal decoracions i frontó semicircular, a partir del qual la façana s'estreny i és decorada amb formes classicistes i uns àngels músics. Lateralment hi ha contraforts i sobre la nau un cimbori que il·lumina la nau. Interiorment consta d'una sola nau amb set capelles laterals amb llanternes ortogonals en cada una d'elles. Cada capella s'obre a la nau amb un arc de mig punt damunt impostes i és flanquejat per pilastres corínties, damunt l'arquitrau s'obren set finestres per banda amb arcs escarsers i damunt mènsules un frontó truncat. El presbiteri és marcat per graons i damunt l'altar s'obre el cimbori ortogonal.


A la Cripta es conserva el sepulcre del Pare Claret dins una urna, l’autor va ser Domènec Fita i Molat (Girona, 10 d'agost de 1927 - Girona, 9 de novembre de 2020)


Els murs són pintats i el terra és de marbre.


L'estat de conservació és bo.


https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=17129


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/24599


http://www.joanarimanyjuventeny.cat/Sant-Antoni-Maria-Claret/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada