dimarts, 7 de març del 2023

CASA DE LA SOCIETAT “ SOBRINOS DE BERENGUER” . BARCELONA

 

Llegia que l'edifici localitzat al número 246 del carrer Diputació de Barcelona, va ser projectat i construït entre 1907-1908 per encàrrec de la societat "Sobrinos de Berenguer". L'edifici va rebre la tercera menció en el concurs convocat per l'Ajuntament de Barcelona l'any 1910.

 

Tal com es veu a les inicials "S. de B" que apareixen a les reixes de l'entresòl, es feu construir aquest edifici com a casa de pisos de lloguer i alhora com a seu social de l'empresa tèxtil.


Té la façana de pedra, d'una extraordinària riquesa ornamental, amb diversos elements al·legòrics a l'activitat tèxtil, entre els quals cal destacar la filadora del pinyó o la dona amb el teler que presideix la tribuna, així com el grup d'infants que carretegen grans peces i embalums.




Fotografia de Santiago Martinez Urbina


L'edifici aparegué publicat el 1911 com a propietat de Casimir Clapés, mentre que a la documentació municipal un tal Josep Clapés i Berenguer és esmentat com a gerent de la societat. Probablement són els "Sobrinos de Berenguer" i per això la casa ha estat anomenada algun cop casa Clapés o Berenguer Clapés.

 

L'autoria constitueix en certa manera un aspecte controvertit, ja que, mentre unes vegades fou publicada com a obra de Joaquim Bassegoda i Amigó, d'altres aparegué assignada al seu germà Bonaventura; així, encara que aquest darrer és qui signa els plànols municipals, cal considerar-la obra d'ambdós arquitectes, com feu també alguna publicació.

 

Al projecte arquitectònic es van representar dues torretes laterals que coronaven la façana, d'inspiració goticista i que avui dia no hi són.

 

L'any 1990 es va iniciar un procés de reforma a gran escala a fi de recuperar l'esplendor original de l'edifici i destinar-ho a oficines de lloguer de luxe. La restauració va respectar els elements més destacats dels interiors com sostres, arrambadors i paviments de fusta així com les fusteries originals; es van restaurar els estucs a foc i es van reposar algunes vidrieres desaparegudes en intervencions anteriors.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/50163

 

Això de “ sobrinos de Berenguer” , enlloc de “ nebots de Berenguer” , obeïa, com afirmava el rei mentider – desprès s’afegirien més “mèrits” – "A nadie se le obligó nunca a hablar en castellano"

https://www.elnacional.cat/es/efemerides/marc-pons-juan-carlos-i_153012_102.html


http://barcelofilia.blogspot.com/2013/12/casa-berenguer-terrat-i-facana.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada