dimecres, 15 de juny del 2022

MONTFERRER A VISTA D’OCELL. MONTFERRER I CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LA “DESITJADA” VEGUERIA DELS PIRINEUS QUE LA ROSA CAMPÀ, I TANTS ALTRES NO HAN POGUT VEURE.

 

El Jordi Vila Juncá  publica una fotografia a vista d’ocell de Montferrer, o Montferrer de Segre,  poble i  nucli principal del municipi de Montferrer i Castellbò, a l’Urgell sobirà .




 El poble antic és emplaçat dalt d'un serrat arran del riu Segre, continuació del serrat de Castellciutat, a 735 metres d'altitud.

 

Havia estat municipi independent, el 1857 aquest va ser incorporat al municipi d'Aravell, juntament amb el de Bellestar, passant-se a denominar Aravell i Ballestá.


L’any 1970,  quasi a les acaballes de la dictadura  ,  s'incorpora “ manu militari  Castellbò al d'Aravell es va canviar la denominació a Montferrer i Castellbò, sent-ne Montferrer el cap municipal.


A Montferrer es  concentra quasi tota l’activat industrial del municipi, bàsicament la de la fusta, que produeix uns 70 m3 l’any, altrament  hi ha graveres que manipulen una mitjana de 100.000 tones de material i una fàbrica de pinsos.


Hi hagué, ací, l'antic castell de Montferrer.


L'església parroquial de Montferrer , advocada a Sant Vicenç,  rectangular, té un alt campanar de torre.


http://campaners.com/php/campanar.php?numer=4801


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/01/esglesia-de-la-mare-de-deu-de-la.html


Imaginem que Montferrer tenia escola abans de la dictadura franquista, si l’edifici encara existeix, sou pregats de fer-nos-en arribar almenys una fotografia i tantes dades com us sigui possible. 




L’actual escola s’anomena Rosa Campà, en honor i recordança d’aquesta mestra ,  nascuda a Martinet l’any 1946 i traspassada a Montferrer el 18.07.2014,  i de la que ens agradarà tenir noticia del cognom matern a l’email castellardiari@gmail.com

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada