dilluns, 20 de juny del 2022

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE LA GUÀRDIA DE TREMP, ARA GUÀRDIA DE NOGUERA. CASTELL DE MUR. EL PALLARS JUSSÀ

L’Hilari Durany  , publica una fotografia de l’edifici que aixopluga avui al Consistori de  Castell de Mur, i explica ; aquesta es la façana del col·legi de Guardia de Tremp  ara de Noguera, al primer pis i plantaven la bandera Española,  i tots a classe,  al primer els nens amb el Sr. COMA i al segon las nenes la Senyoreta FINA.


Aquesta dèria nostra de recuperar la memòria històrica dels edificis que havien donat aixopluc a les activitats docents, topa sovint amb la indiferència, o en altres ocasions en la voluntat conscient d’algunes persones, entitats i àdhuc institucions d’evitar que se’n parli


Ens agradarà rebre imatges dels edificis escolars del Pallas jussà, i d’arreu de Catalunya , anteriors a la dictadura franquista als emails castellardiari@gmail.com , coneixercatalunya@gmail.com


Catalunya us ho agrairà, i , també, també, la memòria dels vostres pares, avis, besavis, rebesavis,...,


Escrivíem a :

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/05/els-franciscans-van-impartir-docencia.html


.., cal recordar, ara i aquí, que sense  la contribució en l’àmbit de l’educació de l’Església catòlica, el REINO figuraria en un lloc d’honor entre els països amb més analfabets. Altrament, la situació de fallida del REINO,  pot comportar – no son bona gent – ultra el desmuntatge de la sanitat publica, que ja està en marxa com la reducció dels drets socials, que només puguin accedir a la formació de “ qualitat “ les persones amb recursos. El futur es dibuixa fosc, quasi negre.

 

L’actuació del Cardenal,  Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940), i quasi la totalitat de la Jerarquia eclesiàstica, fent costat als revoltats feixistes va ser greu, MOLT GREU,   amb tot, com recordava sempre l’Ermessenda de Valrà “Errare humanum est”


Com a tants i tants catalans – i àdhuc a les bones persones, d’arreu del mon -  el tema del català i les restriccions que es volen TORNAR a posar per al  seu ensenyament, a mi en té revoltat.

 https://www.vilaweb.cat/noticies/el-psc-soste-que-la-nova-llei-dona-compliment-a-la-sentencia-i-assegura-la-vehicularitat-del-castella/


Està clar que dels partits mal dits “ constitucionalistes”  no se’n pot esperar res de bo.  


A l’època del José Rodrigo y Villalpando, I marqués de la Comuerta (Zaragoza, 1668 – Madrid, 7 de diciembre de 1741), les instruccions eren “"...de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado" , d’aleshores ençà però, els botxins “  a por ellos “;   s’han acostumat a fer les seves maleses  amb plena consciència de la seva immunitat.

 

Fa més de 300 anys que ho intenten sense èxit, confiem en que l’ Alexandre Deulofeu i Torres (l'Armentera, Alt Empordà, 1903 - Figueres, Alt Empordà, 1978) ho encerti, oi?


En la infinita  confiança en Déumaleeixo a tots aquells que persisteixen en la dèria de destruir Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada