dissabte, 22 de febrer del 2020

D’ESCORXADOR A MUSEU MUNICIPAL. TORTOSA. LA PETJADA MODERNISTA DE PAU MONTGUIÓ SEGURA. L’EBRE JUSSÀ.

En la visita que fèiem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés a la terra dels pastissets, lo coc rapit, la baldana,.., ens aturàvem davant de l’edifici modernista que acull avui els Museu de Tortosa i que havia estat l’escorxador municipal, situat entre l'Avinguda Felip Pedrell i el riu Ebre, en els terrenys guanyats al riu a les darreries del segle XIX vora el barri de Remolins.

Patrimoni Gencat
ens explica que conforma un recinte rectangular on es distribueixen diferents pavellons amb la mateixa forma geomètrica i patis interiors de comunicació. Els alçats, que combinant sectors arrebossats amb altres de maó i de recobriments ceràmics decoratius, presenten en els murs secundaris obertures d'arc de mig punt i d'inspiració califal en els sectors superiors.

Les cobertes són de teulades a dues vessants amb teula àrab, que en els extrems dels diferents cossos solen quedar dissimulades per plafons de maó de perfil esglaonat.

El cos principal, pel qual s'accedeix al recinte, és paral·lel al riu i resta emmarcat en els dos extrems per sengles torres rectangulars amb teulada a quatre vessants obertes mitjançant finestrals de mig punt peraltats. La façana d'aquest cos d'accés té a la planta baixa un porxo obert mitjançant arcs escarsers de maó. Al primer pis hi ha tres grans arcades amb llum dividida per pilarets de maó i gelosies intermèdies de maó calat.


Sobre el central, la inscripció "Matadero Público" i l'escut de Tortosa. A les aplicacions ceràmiques predominen el color verd i blau. Es combinen els temes vegetals i els geomètrics. L'accés és delimitat a la façana per una tanca de reixes entre pilars de maó sobre una base de pedra.

El projecte fou realitzat el 1905 per Pau Montguió i Segura ( Tarragona, 10.VII.1865 – Barcelona, 21.I.1956) . La primera pedra es va col·locar el 29 d'agost de 1907. Les obres varen acabar l'any 1908. Es considera un dels edificis més importants del modernisme a la Catalunya Meridional.

Ens agradarà rebre una imatge de l’arquitecte Pau Montguió i Segura a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Poseu Tortosa, l’Ebre jussà, Tarragona, Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020

Tal com va tot plegat, canvi climàtic, coronavirus,..., fer plans a llarg termini nio embla massa logic, oi?.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada