dimarts, 4 de febrer del 2020

ELS HOSTALETS D’EN BAS. L’ESGLÉSIA DE SANTA MARIA I ALTRES LLOCS D’INTERÈS. LA VALL D’EN BAS. LA GARROTXA. GIRONA

Ens aturàvem als Hostalets d’en Bas el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, volíem retratar l’edifici que havia acollit l’escola de les nenes abans de la dictadura franquista, i la Clapera que havia estat escola en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars franquistes encapçalats pel general Franco contra el govern legítim i democràtic de la II República.


Retratava abans, l’Església parroquial , neogòtica, aixecada a finals del segle XIX, advocada a Santa Maria.

Patrimoni Gencat ens diu ; església d'una nau, amb capelles laterals, amb volta de creuria i absis poligonal.


Consta d'una nau coberta amb una volta ogival; té transsepte i cor.

A l'exterior, les façanes laterals tenen contraforts seguint un ritme regular fins arribar a la cantonada amb la façana principal on els contraforts estan situats en diagonal creant un angle obtús a cada costat de la façana.

La porta principal és allindada amb un frontó semicircular amb el timpà buit. A mitja alçada una motllura llisa migparteix la façana. A la part superior s'obren tres finestres d'arc de mig punt, la central més alta que les laterals, i un òcul. Una cornisa recorre la part superior i al centre una creu corona la façana.

Adossada a l'església es troba el campanar de planta quadrada i teulada piramidal. A la part superior quatre obertures d'arc de mig punt allotgen les campanes.

Entorn d’un hostal o d’hostalet, com descriu el topònim, i al peu de l’antic camí ral que anava d’Olot a Vic es va originar un dels nuclis més pintorescos de la contrada. Els Hostalets des dels seus inicis al segle XVIII, ha experimentat un creixement moderat i sostingut, amb trets urbanístics remarcables, que conserven la rusticitat original i autòctona d’aquest indret. Una de les imatges més belles i conegudes del poble, que pintors i fotògrafs han immortalitzat al llarg de la història, és el carrer Teixeda.


Destaca per les cases amb les corresponents eres al davant, ben restaurades i arrenglerades l’una al costat de l’altra. Si la visita es fa a la primavera o l’estiu, les llargues balconades de fusta mostren centenars de testos amb geranis i altres flors, conformant així una mena de jardí urbà de notable impacte visual. Fets meritoris que han permès al poble d’Hostalets ser catalogat com a conjunt històric-artístic.

Aixecant la mirada a les muntanyes del davant, criden l’atenció les cingleres de Falgars, presidides per la silueta de l’ermita de Sant Miquel de Falgars o Castelló.


No sabia veure l’autor de l’estàtua del nen de la regadora situada al davant de l’església de Santa Maria, sou pregats de fer-is-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com , els mals costums es contagien com el coronavirus o la grip, oi?.


No hi ha ‘art petit’. El que pot el més pot el menys.

Poseu la Valls d’en Bas a la vostra agenda de sortides per aquest 2020.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada