divendres, 7 de febrer del 2020

ESCOLA PIA D’OLOT. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. LA GARROTXA. GIRONA

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.

Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.

Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.

Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.

En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.

En aquest estiu de l'any 2022, curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.
Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ

Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.

Havíem retratat l’edifici que havia acollit l’escola de les nenes als Hostalets d’en Bas abans de la dictadura franquista, i també el fet que per un limitat espai de temps, va exercir com escola el mas la Clapera.

Ja a la capital de la Garrotxa, l’arbreda de la Plaça, i la proporció de l’edifici fan difícil obtenir una fotografia de les Escolàpies d’Olot.

https://www.garrotxadigital.cat/2014/01/24/lescola-pia-dolot-aplica-un-nou-sistema-educatiu-avui-a-la-7mana-girona/



https://www.facebook.com/jordi.figuerassurinach/videos/792875571734087

Patrimoni Gencat
descriu l’escola com; edifici de planta rectangular perfectament simètrica. Està format per un cos central que s'amplia des de la façana principal -que és la d'una església- cap als costats. Dit cos central està cobert a dos vessants i té una portalada conformada per arcs de mig punt concèntrics i a sobre seu també es pot apreciar una finestra amb tres obertures també emmarcades dins arcs de mig punt.

Als costats d'aquesta part central, s'aixequen dues torres de planta rectangular amb obertures perfilades per arcs bessons de mig punt a cada costat. Ambdós campanars estan coberts per estructures piramidals.

Entre el pany de l'edifici i la plaça de Catalunya es va deixar una amplia faixa sense edificar per tal de no haver de seguir el pla unitari (amb porxades) de la plaça.

L’obra va ser realitzada pel mestre d'obres i arquitecte municipal Esteve Pujol Riera ( títol de 19.11.1866 ) , documentat a Olot almenys entre els anys 1861 i 1904. Tant el pressupost assignat a l'obra, com els plànols, estan signats per ell. La construcció es va dur a terme en diverses etapes: al 1877 es va fer el cos esquerra, al 1897 el central, al 1906 el dret i hi ha constància d'una benedicció de la capella al 1916, ens agradarà tenir noticia de l’advocació que té a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 




Fotografia. 
Jordi Contijoch Boada.
.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10238

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2017/12/escoles-pies-dolot-la-garrotxa-girona.html

http://laplega.escolapia.cat/2010/11/lescola-pia-dolot.html

Olot conserva – encara – obres dels millors arquitectes de darreries del segle XIX i primers decennis del segle XX. Desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM  i DEMOCRÀTIC de la II República - l'únic que fins al dia d'avui pot reivindicar-se així- , en tots els àmbits de la cultura es va patir un fort retrocés, i llevat d’excepcions comptades l’arquitectura no es va escapar de la grisor.

Poseu Olot, la Garrotxa. Girona, Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020

Amb l’estultícia acreditada dels que remenen les cireres arreu del món, és MOLT aconsellable no fer plans a mig o a llarg termini, oi?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada