dissabte, 23 de febrer del 2019

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LES ESPLUGUES. ISONA I CONCA DELLA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Josep Vives publica una fotografia del santuari de la Mare de Déu de les Esplugues a l'antic terme de Conques, que actualment integrat en el terme municipal d'Isona i Conca Dellà, l’edifici està situat en un esperó, a l'extrem nord-oriental del Mont de Conques, a migdia i a prop del poble de Sant Romà d'Abella.


El temple actual és obra d'una època difícil de precisar, atesa l'amalgama de construccions que presenta. Una part del mur nord, sobretot, presenta carreus grossos, regulars, ben tallats i escairats, que podrien correspondre a parets molt antigues reaprofitades a l'edat moderna, en el moment en què es féu el santuari actual, damunt de la plataforma sota de la qual hi ha les esplugues que donen nom al lloc.

En una d'aquestes esplugues hi ha les restes del santuari antic, que podrien correspondre a un edifici de l'època romànica.

El santuari actual és d'una sola nau, sense absis exempt, on només destaca la porta, a ponent, adovellada.

El topònim Conques és un mot romànic amb el mateix significat actual, que ja apareix, llatinitzat, des de principis del segle XI, en les formes Concas, Conchas i Chonchas. Mentre pervisqué la influència llatina en la documentació es mantingueren aquestes dues grafies; després, amb l'entrada de l'ús del català en la documentació escrita, passaren a alternar-se les formes Conques i Concas o Conchas, per anar-se afermant la grafia catalana correcta, la qual, ajudada per la pronúncia dialectal, fou la definitivament adoptada, fins i tot en documents més tardans redactats en castellà.

No se’n fa esment a : https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_d%27Isona_i_Conca_Dell%C3%A0

En tenim dades gràcies al Gustau Erill i Pinyot: https://ca.wikipedia.org/wiki/Mare_de_D%C3%A9u_de_les_Esplugues

La imatge de la Mare de Déu de les Esplugues ha quedat instal·lada definitivament aquest dimecres a l'església parroquial de Sant Miquel de Conques https://www.naciodigital.cat/pallarsdigital/noticia/5452/mare/deu/esplugues/torna/presidir/esglesia/conques

https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/04/goigs-la-mare-de-deu-de-les-esplugues.html


Ens agradarà rebre les vostre aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada