diumenge, 17 de febrer del 2019

ESCOLA DE SANT JOSEP DE CALASANZ I TEMPLE DE LES MARES ESCOLÀPIES. SABADELL

La retratava abans de recollir el vehicle del pàrquing públic que hi ha al seu costat.


L'any 1846 Paula Montal Fornés (1799-1899) fundà, a la ciutat de Sabadell, l'Institut de les Filles de Maria (Mares Escolàpies) dedicades al ministeri de l'ensenyament, vivint en comunitat. La primera residència de les religioses fou a la Rambla, tot seguit es traslladaren al carrer Sant Antoni nº 29, on s'obriren les escoles el 24 d'octubre de 1846. El 23 de gener de 1848 l'Ajuntament de Sabadell concedí una subvenció municipal a les Mares Escolàpies. L'any 1850 es traslladaren a la casa comprada per D. Codina al carrer Sant Josep, per tal d'acollir-les.

Patrimoni Gencat ens diu quan a la descripció; El Col·legi de les Mares Escolàpies està format per l'església, l'habitatge i les aules.
En l'edifici escolar s'ha utilitzat un llenguatge amb recursos classicistes. La façana presenta dues parts clarament diferenciades, la planta baixa i els pisos superiors.

La planta baixa està separada per una cornisa amb motllures que reforça l'horitzontalitat d'aquesta zona i que presenta blocs de pedra en la composició del mur. L'organització de la mateixa és asimètrica, destacant la decoració del brancal i la llinda de la porta i la finestra.

Els pisos superiors estan tractats, a efectes decoratius, com un altre bloc independent, dues pilastres laterals li confereixen òpticament, un sentit de verticalitat i lleugeresa que contrasta l'horitzontalitat i la càrrega decorativa de la planta baixa. L'acabament de la façana utilitza les motllures en gradació, element emprat també al ràfec i ampit de les finestres.
L'Església de les Mares Escolàpies està adossada al col·legi. La formen dos cossos, el campanar i el temple.

El campanar està constituït per un cos prismàtic coronat per una teulada a quatre vessants amb un ràfec pronunciat i sostingut per mènsules.

La façana de l'església mostra l'ús d'un llenguatge ornamental que recorda a formes medievals, concretament gòtiques, encara que amb un tractament molt esquemàtic. L'eix de simetria el marca la porta, que presenta als brancals dues columnetes que sostenen un arc d'ogiva on a sobre es situa una rosassa. La zona superior de la façana es diferencia a partir d'una cornisa amb motllures sobre la que s'obren tres finestres. L'acabament de la façana presenta una forma a dues vessants amb un ràfec pronunciat.

Cap dada de l’autor de l’edifici i/o l’església de la que tampoc s’esmenta l’advocació a que està dedicada. De tot plegat ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ens agradarà rebre imatges del interior del temple a l’email coneixercatalunya@gmail.com

https://escolapiessabadell.org/web/escolapies-sabadell/


En l’actualitat tenim a l’escola l’habitació de Mare Paula amb mobles de l’època i un llibre de visites.

En català tenim un frase impactant ‘ més val matar un home que posar un mal costum’, per imposar el mal costum de publicar dades relatives al patrimoni de Catalunya de forma parcial, val caldre matar més d’un milió de persones. Esperem que per tornar a les ‘bones costums’, no calgui matar a ningú més,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada