divendres, 8 de febrer del 2019

ACONDICIONAMENT I DOCKS SABADELL - ESCOLA DE DISSENY TÈXTIL

La Paula Martinez Catchot‎, publica una fotografia on es veu parcialment la façana de la FUNDACIÓ DISSENY TÈXTIL, i deixa una pregunta; bon dia, sabeu de quina època és aquest edifici?


Patrimoni Gencat ens diu a l’entrada ACONDICIONAMENT I DOCKS SABADELL - ESCOLA DE DISSENY TÈXTIL; http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27734

Fotografia. Isabel Argany i Comas.1983

Magatzem del Gremi de Fabricants de Sabadell format per vàries naus paral·leles vinculades a un pati central semi-soterrat obert al carrer de Blasco de Garay. La nau amb façana al carrer de Bosch i Cardellach, de planta semi-soterrani, baixa i dos pisos, en l’actualitat és ocupada per l’Escola Superior de Disseny ESDI. Al seu costat es troba el pati semi-soterrat i un cos que dóna façana al carrer del Marquès de Comillas on actualment s’ubica l’Escola Tèxtil d’Arts i Oficis vinculada al centre ESDI. Les altres dues naus del conjunt comparteixen entre si una de les parets de càrrega i es troben desocupades.

Edifici industrial força voluminós, la construcció del qual es disposa al voltant d'un pati fent una C. La façana principal té al davant un espai obert al carrer que s'utilitzava per a la càrrega i descàrrega de mercaderies. Totes les façanes, tant les exteriors com les del pati, tenen un tractament monumentalista, amb pilastres embegudes que transcorren per tota l'alçada de l'edifici, i està coronat per una cornisa que adopta la forma de frontó en la part central. El pati interior és visible des del carrer a través d'una tanca feta amb reixa de ferro suportada per unes pilastres.

L'estat de l'edifici és el producte d'algunes ampliacions. La seva primera fase (1908) va ser obra de l'enginyer Francesc Isard Bas (Sabadell, 18 de febrer de 1872 - 24 de juliol de 1957) amb la col·laboració dels arquitectes Joaquim Manich Comerma (1882 - 1976) i Lluís Homs Moncusí (Valls, 1868 - Barcelona, 1956) del que ens agradarà rebre'n a l'email coneixercatalunya@gmail.com una imatge. . Lluís Homs Moncusí va ser també l'autor de les posteriors ampliacions de l'edifici.

Francesc Isard Bas (Sabadell, 18 de febrer de 1872 - 24 de juliol de 1957

Joaquim Manich Comerma (1882 - 1976)

La Fundació per al Disseny Tèxtil, FUNDIT va crear l'Escola Superior de Disseny, ubicant-la en els antics Docks de Sabadell, que eren una nau industrial que servia de gran magatzem per al dipòsit de les partides de llana i primeres matèries tèxtils. L'edifici va ser remodelat l'any 1991 per l'arquitecte Ignasi Veciana Gramunt, del que ens agradarà tenir noticia a l'email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement .

Ignasi Veciana Gramunt

Avui, aquella nau és un campus universitari amb un edifici principal de 9.000 m2, distribuïts en quatre plantes i nombrosos equipaments científics, tècnics i artístics necessaris per garantir el ple desenvolupament de l'activitat acadèmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada