dimecres, 12 de setembre del 2018

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LES FONTS. SALITJA. VILOBÍ D’ONYAR. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

Tornàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926), i l’Antonio Mora Vergés, a Salitja, en aquesta ocasió a la recerca dels edificis que aixoplugaven les Escoles Públiques abans de la dictadura franquista.

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2018/09/in-memorian-de-les-escoles-publiques.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/09/in-memoriam-de-ledifici-que-aixoplugava.html

No podíem, fora pecat, oí?, passar sense aturar-nos davant del Santuari de la Mare de Déu de les Fonts, que havíem visitat en altres ocasions, i que documentàvem també en col·laboració amb el Joan Dalmau Juscafresa :


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/01/ermita-de-la-mare-de-deu-de-les-fonts.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2017/01/ermita-de-la-mare-de-deu-de-les-fonts.html


Abans de 1936, l'ermita tenia dues imatges, la més petita de les quals era d'alabastre, i era la que, segons la llegenda, un bou va trobar a la font, motiu pel qual es va erigir la capella.

Fotografia del Josep Maria Viñolas Esteva

La imatge actual data dels anys cinquanta i va ser una ofrena d'un família de la contrada, de la que ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En una restauració recent, que respon al gust per la pedra vista però de poc rigor històric, el parament ha estat repicat i s'ha eliminat l'arrebossat original.


Patrimoni Gencat ens diu; es troba situada en un bonic paratge prop del volcà de la Crosa, al costat de Can Joher i can Bora (o Borra).

El santuari és un temple de factura senzilla de tipus orientada a llevant. És de planta rectangular d'una sola nau amb volta de creueria i absis semicircular ben diferenciat a l'interior. Al mur de migdia té adossada una petita sagristia de planta quadrada.

La façana presenta un portal adovellat amb dues finestres quadrangulars, a banda i banda, emmarcades amb pedra i un òcul al capdamunt. Per accedir a l'entrada cal salvar uns esglaons que menen una terrasseta voltada per un petit mur. Corona l'edifici un campanar de cadireta rematat amb boles de pedra.

El parament està format per reble compost per pedra del país i en els angles trobem carreus escairats de pedra calcària. En un dels murs hi ha un escut de 40 centímetres amb un relleu que mostra unes tisores i un martell, del qual no en coneixem el significat. També hi ha una fornícula protegida per un vidre amb la imatge de la Verge al mur de la sagristia, que ha estat col·locada fa pocs anys.

Està dedicada a la Mare de Déu de les Fonts, advocació lligada a la deu que brolla al costat de la capella, les aigües de la qual es recullen en una bassa que antigament servia de safareig. L'any 1995 es va fer una intervenció arquitectònica que consisteix en un mur de rajol vist que envolta la bassa amb unes escales, amb barana de ferro, d'accés a la petita bassa. Hi ha una placa commemorativa amb la llegenda: "Puig ompliu de vostres dons al devot que en vos confia empareu-nos mare pia VERGE SANTA DE LES FONTS. Salitja, 3 de setembre de 1995".

Està clar que s’ha de conèixer el món, oi?. Tant com que primer hem de conèixer Catalunya, alguns aneu endarrerits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada