dissabte, 3 de juny del 2017

MASIA EL SERRAL. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Retratava la masia el Serral datada de l’any 1916, i en la que em sobtava llegir al mapa de patrimoni de l’ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, plànols realitzats per Joan Girona (advocat), ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs d’aquest lletrat i artista.


La descripció tècnica ens diu , masia coberta a quatre vessants. De la façana principal, és destacable una torre de planta quadrada i una galeria d'arcades. Al costat de la Masia hi ha un celler que destaca per la seva estètica de caire modernista.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco el govern LEGÍTIM de la II república, que els guanyadors del conflicte bèl•lic qualificaven de ‘guerra civil’, i àdhuc de ‘ Cruzada’ la masia va ser utilitzada com a caserna del camp d'aviació proper.

Al camp situat al davant de la casa hi ha un refugi antiaeri.

Nota per alguns lectors tiquismiquis, sobirà i jussà, son paraules que la llengua catalana, feia servir abans de l’any 1714, en que Castella es proposava anihilar la nostra llengua i la nostra cultura, tasques en les que val a dir, ha persistit sempre, malgrat els aparents canvis polítics que s’han produït al llarg dels segles.

Rebia un email de la Teresa Girona, en la que m’adjunta un excel·lent treball de Daniel Sancho Paris, “ Pere Joan Girona Trius ( Vilafranca del Penedès, 15.01.1877 + Barcelona, 13.9.1952) “


http://www.racab.es/es/academics/historics/numeraris-h/g/girona-trius

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0030164.xml

La nostra gratitud a la Teresa Girona, neta de Pere Joan Girona Trius ( Vilafranca del Penedès, 15.01.1877 + Barcelona, 13.9.1952), autor dels plànols de la masia el Serral a Santa Margarida i el Monjos a la comarca del Penedès sobirà.


1 comentari:

 1. Pere Joan Girona i Trius: Nasque a Vilafranca del Penedes l'any 1877 i mori a Barcelona el 1952.
  Advocat,Farmacèutic, comediògraf, novel·lista i perit agrícola,
  Premiat el 1904 pel col·legit de Farmacèutics ,el 1905, pel Centre Agrícola de Vilafranca,el 1907 pel Sindicat de Banyoles.
  Va escriure Records d'estudi el 1906, el 33 el Meu amic Modest,novel.la de costums vilafranquines, i la placa de Secanell.
  Fou director de la biblioteca de l'Institut de Sant Isidre,i de la càtedra agrícola Pere Grau i catedràtic de l'escola superior d'Agricultura de Barcelona, col.labora assíduament al "Calendari del pagès".
  El 1927 escriu a la "Gaseta de Vilafranca", el 29 fa conferencies, sobre el vins, per radio i el 42 ingressa a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts . se li va concedir la creu de la Beneficència

  ResponElimina