El sostre demogràfic de Bot s’assolia al cens de 1950 amb 1.555 ànimes, a darreries de l’any 2016 es comptabilitzaven 615 habitants, una pèrdua del 60,45%
La Terra Alta no s’ha recuperat de l’estulta decisió del rei Felipe III d’expulsar als mal dit ‘moriscos’, malgrat les peticions en sentit contrari de la noblesa catalana i fins del bisbe de Tortosa, Pedro Manrique.
http://www.elperiodico.com/es/noticias/opinion/los-moriscos-catalunya-219957
La devíem fer molt grossa perquè el bon Déu ens castigui amb la MONARQUIA PERPETUA, oi?.
Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) defensa l’arrel àrab en el topònim Bot; l'any 1039 la família musulmana dels Beni-Hud substitueix els Tujubís en el govern de la vall de l'Ebre i les taifes de Saragossa i Lleida. El seu domini s'estén fins a l'any 1099, en què el control de la zona cau en mans dels almoràvits de les taifes andalusines. Atès que el mot Hud defineix aquella gent com a poble i que Bu vol dir "descendent de", la denominació Bu-Hud vindria a significar "descendents dels Hud".
El 1224 ja s'escriu Booth , i cap al 1600 passà a escriure's Boot
M’aturava a Bot, volia retratar l’edifici de l’Ajuntament i l’església de Sant Blai.
Del primer no en trobaria cap referència, això dels catàlegs de patrimoni, malgrat que la ‘democraciola’ començava l’any 1978 no és – encara – una urgència, fins quan entrava a demanar un plànol turístic em deien que no en tenen, i ho justificaven per estalviar ‘despeses’, li feia la reflexió clàssica, si ningú saps que teniu d’interessant serà MOLT difícil que us vinguin a fer una visita, alhora li explicava la diferencia entre despeses ( que acostumen a fer-se en benefici d’alguns ) i inversions, que generen efectes benèfics per a tota la comunitat.
M’explicava un "descendent dels Hud", que a l’edifici de l’ajuntament hi havia l’escola, que desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà es va traslladar quasi al final del poble seguint la carretera en direcció Orta/Prat de Comte.
Som una ‘Nació’ singular, descrivim com a monuments les barraques de pedra seca, i ‘oblidem’ esmentar que abans de la dictadura franquista, entre els usos que tenien alguns edificis, hi havia el d’aixoplugar les escoles.
Cal insistir en que dins les motxilles dels soldats feixistes no hi havia llibres, llibretes ni llapisos per a la quitxalla?. Cal reivindicar encara que abans de la concepció del sàtrapa, una bona part de la població a Catalunya i de la resta del món, ja sabia llegir i escriure, ja menjava amb coberts, i es rentava la cara cada matí?.
Ens agradarà rebre imatges i dades de TOTS ELS EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA a l’email coneixercatalunya@gmail.com , intuïm que ens en manquen molts encara a : https://issuu.com/1coneixercatalunya
Catalunya us ho agrairà.
Em donaven records per una amiga comú. Si del món diuen que és un mocador, que us puc dir de Catalunya?.
Sou pregats de fer seguir TOTS els posts que parlen de la Terra a la premsa comarcal ; El FATUMER, Pinell de Brai, La Riuada (Móra d'Ebre), El Pedrís (Bot) , La Cabana (La Fatarella), Mal Pas (Ascó), Revista del Centre d'Estudis de la Terra Alta, Xàrata (Xerta), etc.., i també a premsacomarcal@premsacomarcal.cat , naciodigital@naciodigital.cat , i a qualsevol mitjà que us sembli que pot estar interessat en difondre el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada