dilluns, 21 de novembre del 2016

SANTA EULÀLIA D’ARGENÇOLA. CASTELLNOU DE BAGES

L'any 1950, Ramon Masnou Baixeda (Santa Eugènia de Berga, Osona, 3 de setembre de 1907 - Vic, Osona, 9 de juny 2004) , bisbe de Vic, va descobrir una placa ceràmica a la façana principal, on consta la inscripció " En el término del antiguo castillo de Argensola, consta la existencia de una iglesia eregida en el año 993 en función de centro parroquial dedicada a Santa Eulalia. La actual iglesia fue edificada en 1787 seguramente sobre el emplazamiento de la primitiva. -MCML-".


El rètol es posava en castellà, perquè com recordava el ‘ Rei Mentider ‘ ' A nadie se le obligó nunca a hablar en castellano' http://elpais.com/diario/2001/04/25/cultura/988149601_850215.html


Això apuntaria a que es tracta d'un lloc de culte antic, del que no semblen quedar-ne vestigis.

No trobava cap dada de l’escola anterior a la dictadura franquista, a Catalunya el mot ‘escolà’ , que vol dir ‘ el que va a escola’, té una connotació religiosa, escolà és també, el que ajuda al capella al altar. En la llengua del ‘ Rei Mentider ‘ se’ls anomena MONAGUILLOS.

Ens agradarà tenir noticia de l’escola en aquest indret a l’email coneixercatalunya@gmail.com , tenim més de 1000 escoles anteriors a la dictadura franquista documentades a https://issuu.com/1coneixercatalunya pensem que en devien existir no menys de 3.000 a Catalunya.

Sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada