dilluns, 7 de juliol del 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANDREU. IVARS D’URGELL. PLA D’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

La Rosa Cequiel retratava l’església parroquial d’Ivars, advocada a Sant Andreu, de solids murs de carreu, orientada a l'est. Els suports són pilars amb pilastres adossades. Els arcs, inclòs el triomfal, són de mig punt. La coberta de la nau central és de volta de canó amb llunetes, la de les naus laterals és de volta d'aresta i la de la sagristia és de volta de canó. Té tres naus i cinc trams. El cor es troba als peus, al costat de l'evangeli. Té quatre cossos i forma octogonal. Té campanar, amb balustrada i gàrgoles en forma de rostre als vuit costats de la torre. La portada està situada als peus. És d'arc rebaixat dovellat, amb pilastres adossades als costats, arquitrau, fris i cornisa. A la dovella central hi ha gravada la data de 1786. Sobre la porta hi ha una fornícula i una rosassa.


Per la data podem suposar que s’aixecava amb els ‘diners d’Amèrica’ , producte del ‘comerç’ amb els mercats esclaus de les colònies americanes, que al crit de ESPAÑA NOS ROBA, aconseguien una darrera l’altra la seva llibertat.

Ivars segons el diccionari català valència balear , etimològicament té un origen segurament preromà, del mateix radical que el cognom Ibarra. En basc ibarr significa ‘vall’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada