dilluns, 14 de juliol del 2014

CASA DEL ‘SENYOR’. GELIDA. PENEDÈS SOBIRÀ. BARCELONA

Casal fortificat situat al centre històric de Gelida, al carrer Àngel Guimerà cantonada Marquès de Gelida. És de grans dimensions, i consta soterrani, planta baixa, principal i golfes. La planta és rectangular. Dos cossos laterals annexes i tres cases entre mitgeres configuren un petit pati interior. Als extrems de la façana principal hi ha dues torres octogonals de guaita amb espitlleres. La porta principal és d'arc de mig punt i presenta, damunt de la dovella central, un escut dividit en quatre parts coronades pel casc d'un cavaller. Les finestres són de pedra tallada.


La Casa del Senyor, que ha rebut també al llarg del temps els noms de Cal Marino, Casa Bruguera i el Castell de Baix, contribueix a la configuració de la imatge històrica de Gelida. És un casal fortificat del segle XV. Possiblement fou construït per la família Bertran, barons de Gelida, aleshores senyors del poble i propietaris del castell. L'escut que apareix al damunt de la porta de la façana principal de la casa llueix les armes de Francesc de Tort i d'Oluja (Casseres v1590 - Gelida 1653), casat el 1615 amb Àngela Despalau, filla dels senyors de Gelida.

M’expliquen que actualment, l'edifici allotja l'Associació d'Amics del Castell de Gelida, i en un futur serà seu del Museu de Gelida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada