divendres, 4 d’octubre del 2013

FÀBRICA JOVER DE CANET DE MAR. EL MARESME

Ens aturàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, per retratar la façana de la nau industrial dedicada a la fabricació d'articles de gènere de punt, promoguda per l’ Isidre Jover Lavena, fins a dates molt recents atribuïda a l'arquitecte Pere Domènech i Roura, amb l'ajuda del seu pare Lluís Domènech i Montaner.

http://www.carlessaiz.com/2013/03/apareixen-noves-proves-que-indiquen-que.html

L'any de construcció se situa als voltants de 1910.

Els responsables de la construcció van ser els mestres de cases Salvador Torrus i Josep Cabruja i Feliu.

Edifici d'estètica modernista construït bàsicament amb maó vist, amb una considerable projecció vertical que el dota d'una elegància desgraciadament poc habitual en una construcció d'aquest tipus.


La façana principal amb tres nivells té una gran rosassa central ceràmica amb el nom de l'empresa en el seu nivell inferior. Al nivell superior s'utilitza abundantment el maó vist i té un cos central amb tres finestres esglaonades típicament modernistes amb persianes que es van empetitint, a banda i banda, en els cossos laterals per seguir la pendent de la teulada.

Té l’edifici unes condicions pèssimes, que el fan candidat com l’Odèon q.e.p.d a desaparèixer; la crisis econòmica, i la misèria lacerant que comporta, el salven de moment . Prop seu hi ha l’edifici d'estètica Noucentista del Mercat de Canet, obra atribuïda també a Pere Domènech i Roura, que veu, i viu , en les pròpies carns la tragèdia quotidiana que l’estultícia i la corrupció de les elits politiques, han portat a la ciutadania.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada