dijous, 17 d’octubre del 2013

EL CEMENTIRI DELS SOMNIS I ELS ANHELS. MAS PLA. CUNIT. EL PENEDÈS JUSSÀ. TARRAGONA

Cunit superava per poc els 300 habitants quan s’aixecava la dita Casa del Pla , actualment un runam esfereïdor que avergonyirà - si tinguessin vergonya – als que ‘remenen les cireres’.


La casa s’alçava per part d’un mestre d’obres i/o arquitecte anònim, i em de suposar que no va intervenir cap persona de la població – tota vegada que es desconeixen les dades del promotor – i les del mestre d’obres i/o arquitecte.

Llegia que l’any 1920 aquesta masia passà de la família Ferrer Benitez a mans d'un capità de vaixell d'origen mallorquí, el Sr. Garcia, que encarregava a l’arquitecte paisatgista francès, Jean Claude Nicolas Forestier (Aix-les-Bains, Savoia, 9 de gener de 1861 - París, 26 d'octubre de 1930), la construcció dels jardins i la gran avinguda d'arbres que magnifica l'entrada principal. Ens agradarà confirmar aquestes dades i alhora saber el nom propi i els cognoms d’ambos propietaris a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Pla està prop del Cementiri Municipal on reposen els cunitencs, la casa ha esdevingut un ‘Cementiri ‘ on no troben repòs els somnis i els anhels d’una ciutadania que veia créixer la població des dels 301 veïns del cens de l’any 1940, fins als 12.626 habitants que es comptàvem a darreries de l’any 2012.

De Jesús deien les Escriptures que ‘creixia en edat i saviesa’; de Cunit no es pot dir el mateix dissortadament.

En deien des de l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la Comarca de la Noguera, que no tenen dades sobre l’advocació de la Capella de la casa, i que malgrat l’estat de deteriorament en que es troba, si és possible, els agradaria alhora, tenir imatges del seu interior.

http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/cunit/mas-de-cal-pla
http://ca.wikipedia.org/wiki/Cal_Pla_(Cunit)
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1163

Em pregunto :

A) El segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ) va eliminat a la totalitat de la població civil de Cunit ?. En cas contrari, hi ha encara algun descendent d’aquelles persones que veien aixecar aquesta casa ?.

B) En els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-339, es cremaven TOTS ELS DOCUMENTS DE L’AJUNTAMENT DE CUNIT ?. També els del REGISTRE DE LA PROPIETAT ?.

Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com a recuperar – fins on sigui possible – un trosset més de la memòria històrica de Cunit, i de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada