divendres, 9 d’agost del 2024

SANT SERNI DE BERANÍ. RIALP. EL PALLARS SOBIRÀ

 

l’Ester Gonzalez Vidal, publica fotografies de la que havia estat església parroquial de Beraní , poble que forma part del municipi de Rialp, a la comarca del Pallars Sobirà.




El nucli està situat topogràficament a 1.083 metres d’altitud, en una posició elevada respecte a la Noguera Pallaresa, a la riba esquerra del riu. No té una distribució urbanística clara, ja que els dos petits carrers que hi ha, asfaltats recentment, són passos que connecten les entrades dels habitatges sense organització prèvia. Tot i que es troba a dalt d'un turó que forma part de la vall, s'assenta en un terreny poc inclinat que facilita l'existència de tancats per al bestiar i una gran extensió al nord enjardinada amb arbres per a esbarjo. Es poden diferenciar mitja dotzena de cases, una petita capella i estances dedicades originalment al sector ramader. Les cases presenten dimensions grans corresponents al seu propòsit original relacionat amb l'emmagatzematge agrari i el tractament del gra, el refugi dels animals, entre altres activitats característiques de l'economia de subsistència agropecuària. Totes elles es mantenen en bones condicions, a excepció d'un magatzem aparentment abandonat. Cal destacar per últim les grans masies de Cal Muntanya, Cal Miquel i l'allotjament rural de Casa Joan.

 Pel que fa al patrimoni que guarda Beraní, cal destacar  que al mig del poble s'alça una petita ermita dedicada a Sant Serni, localitzada a través l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). La seva aparença i construcció sembla d'origen romànic i, encara que es troba en el llistat que realitza Josep Maria Gavin en la seva obra Inventari d'esglésies: Pallars Sobirà, no és reconeguda en altres inventaris de patrimoni arquitectònic de referència de l'àmbit català. Es tracta d'una església d'una sola nau amb un petit annex associat possiblement a una sagristia o baptisteri. A la façana principal es localitza la porta d'entrada amb arc de mig punt, un òcul més elevat alineat amb la porta i coronada per un campanar d'espadanya amb la corresponent campana encara conservada. Segons un veí del poble, l'església de Sant Serni va ser restaurada pels habitants de Beraní deu anys enrere, fet que és demostrat per l'embigat de fusta nou i el recreixement dels murs.

 Actualment però , no s'oficia cap missa ni es troba en condicions per realitzar-ne.

 Segons un veí del poble, la raó principal del seu estat actual,   és que no es recuperaven les funcions litúrgiques " regulars"  en els moments posteriors a la seva restauració.

El topònim Beraní, no és pacífic : 

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=8057

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

Que sant Serni   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels ,  pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada