dimecres, 7 d’agost del 2024

BASÍLICA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ. LORDA

 

Hippolyte Durand (1801–1882 ) va ser l’autor de la basílica de la Immaculada Concepció,  que retratava Ignasi Canals i Tarrats, ( 1896-1986) ,  coneguda com a basílica superior, va ser la segona de les esglésies que es va completar, consagrada el 1876. Es tracta d'un impressionant i elaborat edifici d'estil gòtic  que en un costat sembla sortir directament de la roca de Massavielha (el santuari es troba directament a sobre de la gruta). Les parets estan revestides de plaques d’exvots i pancartes de les peregrinacions nacionals oficials del passat.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/14052/rec/4218

Té una sèrie de vitralls que representen diversos esdeveniments de la història de Lorda; les finestres del claristori representen Maria com la Segona Eva.

L'exterior està dominat per una agulla de 70 metres i dues agulles menors (no finalitzades fins al 1908).

 A sobre de l'entrada hi ha un mosaic que representa el Papa Pius IX, que va definir el dogma de la Immaculada Concepció el 1854.

Els catalans, fotògrafs o no,  tenien la convicció que la cultura és universal, i retrataven l Patrimoni històric, prescindint  de si es trobava en indrets no democràtics.  El Senyor els tingui en la seva glòria.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada