divendres, 16 d’agost del 2024

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE SARROQUETA, ADVOCADA A LA MARÉDEU. EL PONT DE SUERT. LA RIBAGORÇA SOBIRANA .

 

Salvadó, J. ,  Retratava l’any 1983,   Església de Sarroqueta, advocada a la Marededéu , mal dita Santa Maria, pels heretges que neguen allò que s’ha acordava al Concili d’Efes.


https://calaix.gencat.cat/handle/10687/87000

trobava un Josep Salvadó Sansa,  a :

https://institutjoanbrudieu.cat/public/web_centre/html/documents/institut/curs/1415_Personal_INS_Llistat.pdf

Ens agradarà rebre confirmació a l’email castellardiari@gmail.com de que es la mateixa persona, i de les dates del lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs

L’antiga església de Sarroqueta de Barravés, advocada a la Marededéu, mal dita Santa Maria,  és un edifici romànic molt modificat, que consta d’una sola nau amb absis carrat, orientat vers el NE. Molt possiblement, el temple tingué en origen un absis semicircular, el qual, en el transcurs de les reformes, fou enderrocat i substituït per l’absis actual aprofitant els carreus de l’anterior.

La nau era coberta amb volta de canó, de la qual es conserva solament l’arrencada. Adossades a banda i banda de la nau, hi ha sengles capelles laterals, ambdues sobrealçades; la del costat nord és coberta amb volta de canó, mentre que la de migjorn es cobreix amb volta d’aresta.

La porta d’entrada, situada al mur sud, és feta amb un arc rebaixat i segurament correspon a una reforma d’època moderna. Prop d’ella, a l’interior, es pot veure encara un pilar adossat al mur, el qual es correspon amb un altre al mur de tramuntana. Ambdós suports indiquen l’existència d’un arc toral pròxim als peus de la nau.

Al costat oest de l’església s’alça una torre campanar de dos cossos. El pis inferior fa de porxo al que sembla que fou una primitiva porta d’accés, d’arc de mig punt, avui dia tapiada.

Per l’estat de conservació que presenta l’edifici es fa difícil establir una datació clara; tanmateix, les parts més antigues que conserva, corresponents a les filades de carreus més baixes dels murs perimetrals, denoten una construcció d’avançat el segle XII o fins i tot ja dins el segle XIII

El Toni Dimoni publicava un seguit d’imatges a:

https://www.facebook.com/photo?fbid=2881774908655044&set=pcb.2881777075321494

https://www.bisbatlleida.org/ca/parroquia/sant-joan-baptista-sarroqueta

No trobava imatges de l’església de Sant Joan Evangelista de la que llegia ; Sarroqueta va pertànyer el 1847 a Vilaller, i el 1860 depenia del municipi de Llesp.

La seva església és dedicada a Sant Joan Evangelista, la festa del qual se celebrava el 27 de desembre.

Antigament aquest llogarret havia fet festes grosses, en honor de Sant Joan. La vigília es feia una gran foguera a la plaça, on s'anaven a escalfar els vells, tot simbolitzant la importancia dels vells en la vida del poble. Les campanes eren llençades al vol, anunciant la gran festa. Avui, tot roman en una deplorable situació. La pista que ens hi mena és dolenta, i els serveis que tenen els seus tres habitants són pràcticament nuls. Amb aquestes condicions qui vol viure en aquests petits pobles?

 https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/42626/5/04.JCQ_CAP_4.pdf

L’aïllament facilita fets com aquest:

6) Lloc: Església de Santa Maria de Sarroqueta (Pont de Suert, Alta Ribagorça).

Data fets/denúncia: 2000-2001

Tipus: recinte religiós.

Objectes sostrets: una pica baptismal.

Descripció dels fets: la pica, que ja l’havien intentar robar en altres ocasions, es trobava a l’interior de l’església de Santa Maria de Sarroqueta, situada als afores de la població i en estat de ruïna des de feia algun temps. La peça de pedra massissa era força pesada i va ser furtada sense cap mena de problema ja que la zona tot just si era visitada per alguns veïns. Segurament, el vehicle que va carregar la peça ho va fer accedint des del poble de Llesp i, donat el pes d’aquella, devia ser obra de diverses persones.

Si existeixen els Goigs d’aquesta església  sou pregats de fer-nos-en arribar un exemplar a l’email castellardiari@gmail.com

 La Ribagorça sobirana, els  Pallars , l'Urgell sobirà,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

 L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

Parlar  de la Ribagorça sobirana o dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

Que la Marededéu    i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  pontarrins  , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada