dijous, 8 d’agost del 2024

CAN MISSERET O DEL FELICIANO, VA SER PROJECTADA PER JACINT GÓMEZ PORTELLA ? SORT. PALLARS SOBIRÀ.

 

E. Ros, sense més dades, la dictadura franquista i els seus hereus,  s’especialitzaven  en fer desaparèixer – sovint literalment – a les persones que feien qualsevol acció que des de l’òptica estreta i miserable dels “ caïnites “ pogués suposar l’enaltiment de Catalunya, la seva llengua, la seva cultura, el seu patrimoni,.. , retratava l’any 1983  , Can Misseret o del Feliciano, Plaça Major. Sort. Pallars sobirà.



https://calaix.gencat.cat/handle/10687/60019

Esperem rebre dades a l’email castellardiari@gmail.com , nom, cognom matern, lloc i data de naixement i si fos el cas de traspàs, peripècia vital,..., de E.ROS,  documentar de forma rigorosa és un imperatiu ètic



La retratava també l’ay 2013 el Jordi Contijoch Boada

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/25616

Edifici de planta rectangular molt allargada amb ampla façana a llevant que te vistes sobre la Plaça Major. Consta de planta baixa i dos pisos. La coberta, de teula àrab, és a una sola vessant amb pendent a la façana, protegida per un petit ràfec. A aquesta façana s'hi obren a peu ple quatre grans portals amb dues arquivoltes en degradació, que formen un arc apuntat que descansa sobre impostes de temàtica vegetal. En el primer pis i damunt del mateix de la porta principal apareix un doble balcó. En el segon pis es repeteix la mateixa disposició, tot i que les obertures són de menors dimensions. Tots els balcons s'adornen amb guardapols calats.

En el treball de camp de l'any 2020 es comprova que han aparegut diverses patologies a la part baixa de la façana (taques d'humitat, despreniment del revestiment i fissures) per capil·laritat o esquitxos. A la façana sud-oest s'ha tapiat la finestra de la planta superior. Les lloses dels balcons presenten taques d'humitat i erosions

 Cap dada de l’autor com és mal costum en aquest dissortat reialme.


Pensem que  Jacint Gómez  Portella ( Madrid, 1876 + la Pobla de Segur, 14.01.1960) podria ser l’autor. Ens agradarà rebre’n confirmació a l’email castellardiari@gmail.com , si es conserven les actes municipals, desprès del pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Havíem localitzat algunes obres del Jacint Gómez  Portella:

IN MEMORIAM DEL MESTRE D’OBRES, ESCULTOR I PINTOR JACINT GÓMEZ PORTELLA QUE DEIXAVA MOSTRES EXCEL·LENTS DEL SEU ENGINY ALS PALLARS.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/09/in-memoriam-del-mestre-dobres-escultor.html

LA CASA DEL CARRER MAJOR DE LA POBLETA DE BELLVEÍ A LA TORRE DE CABDELLA ÉS OBRA DEL JACINT GOMÉZ PORTELLA “ EL CARLÍ”. EL PALLARS JUSSÀ.

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/08/la-casa-del-carrer-major-de-la-pobleta.html

Publicació del Valentí Pons Toujouse:

https://vptmod.blogspot.com/2021/12/el-pallars-modernisme-popular-el-carli.html

Sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca de les obres del Jacint Gómez  Portella ( Madrid, 1876 + la Pobla de Segur, 14.01.1960), esperem les vostres dades i imatges a l’email castellardiari@gmail.com

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada