dilluns, 18 de setembre del 2017

IN MEMORIAM DEL CEMENTIRI DELS BARGUSIS. BERGÚS. CARDONA. BAGES. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) ) davant la portalada del Cementiri de Bergús, i des dels barrots de ferro, la que intueixo Capella del Sant Crist ‘ absent’. 


 L’autor de la portalada era MAURICIO PICAS, ALBAÑIL, que escrivia en llengua castellana, perquè lluny del que afirmava el ‘ rei mentider ‘https://www.youtube.com/watch?v=QACAShjAT40 , l’any 1879, ja s’aplicava el famós article 26 que parodiava la Trinca, ho recordeu ?. https://www.youtube.com/watch?v=jXJSJHwNRPo


La llegenda diu ‘ Aixequeu-vos – als morts - i veniu al Judici


No hi ha dades de l’autoria de la Capella del Sant Crist ‘ absent’ , atesa però, la destresa del Maurici Picas, i llevat d’alguna prova que ho contradigui de manera fefaent , poden pensar que també era obra seva. Si teniu més dades feu-nos-les saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 



El nom de la població ret homenatge a la tribu ibera dels bargusis (llatí bargusii), els bargusis o bargusins ocupaven la zona sobirana del Llobregat i el Cardener.


Varen ser sotmesos per Anníbal Barca en la seva expedició cap a Itàlia. També són coneguts perquè es van revoltar contra Roma, essent reprimits pel cònsol Marc Porci Cató Censorí. Livi anomena 7 castells d'aquest poble. Quan s'aixecà per segona vegada fou sotmès a l'esclavatge. El castell principal, Castrum Bergium, podria correspondre a l'actual Berga.


Els Bargusis el proper 1 d’octubre tornen a tenir ocasió d’alliberar-se.

1 comentari:

  1. Una escletxa en la història sempre va bé per poder acceptar les actuals agressions dels ""aníbals" i "cesars" del país veí.

    ResponElimina