dilluns, 11 de setembre del 2017

ESCOLES PÚBLIQUES DE FONTANILLES. VELLES I ‘NOVES’. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

Endegàvem la recerca sistemàtica dels edificis escolars de Catalunya l’any 2015, fins aquella data retratàvem únicament les ‘ escoles monumentals’ que s’havien aixecat per la Mancomunitat de Catalunya, i per la Generalitat en el brevíssim lapsus democràtic de la II Repúlica.

Patrimoni Gencat explica en relació a l’edifici de les antigues escoles, i potser també de l’ajuntament ?. ens agradarà rebre’n confirmació en el seu cas a l’email coneixercatalunya@gmail.com , així com de les dades del seu autor nom, cognoms i lloc i data de naixement i traspàs.

Edifici només de planta baixa aïllat però que forma part del nucli del poble de Fontanilles. Està situat al carrer de l'església, carrer, que és perpendicular al carrer Major.

L'estructura portant està construïda amb pedra que posteriorment es va arrebossar. La coberta a dues aigües, és de teula àrab.

Per la tipologia de l'edifici i per la manera en que està construït es pot assegurar que es tractava d'un edifici dissenyar per a ser públic, ja sigui una escola, o l'ajuntament.

Reprodueixo de :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Fontanilles&page=3&pos=28

Conjunt projectat en dos cossos: el de l'esquerra destinat a ajuntament i el de la dreta per escola i vivienda del mestre.

L'ala de l'ajuntament presenta dues grans arcades en planta baixa i finestres al pis.


Fotografia de Valentí Pons Toujouse. 2017

El de l'escola, adossat a l'anterior, és d'una sola planta amb coberta a doble vessant.


Fotografia del Col•legi d’Arquitectes de Girona

Escoles projectades per Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988) l'any 1956. A la façana un rètol recorda que la seva construcció es degué al "Plan Nacional de Construcciones Escolares" de 1957.

L'edifici de l'Ajuntament el projecta el 1958.

Tot el conjunt s'inaugura el 5 de juliol de 1959.

L'edifici de les escoles actualment (2004) està desocupat.


Fotografia de Quim Gallart. 1986

La nostra recerca dels edificis escolars, públics, confessionals, privats,.. de Catalunya anteriors a la dictadura franquista queda recollida a : https://issuu.com/1coneixercatalunya , recavem la col•laboració de la ciutadania i reiterem una vegada més que tot el material està a la lliure disposició dels que vulguin refer la història de l’educació a Catalunya, ja des del nivell local, comarcal, provincial i/o nacional.

Encoratgem a TOTHOM perquè aconseguim recuperar el màxim nombre possible d’edificis escolars anteriors a la dictadura franquista. Està clar que des de les administracions ‘democràtiques catalanes’ no hi ha gaire interès en fer-ho, i des de les del REINO DE ESPAÑA, justament al contrari, MONT INTERÈS en que no es faci.

Esperem rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges i/o dades dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista del poble on vareu néixer vosaltres, o els vostres pares, avis, familiar, amics,...

Catalunya us ho agrairà.

La tragèdia que colpejava Cambrils i Barcelona, ha fet obrir els ulls a moltes persones que es negaven a ‘veure’ que Catalunya des de 1714 únicament té assignada la funció d’ase dels cops, dins del REINO DE ESPAÑA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada