dilluns, 25 d’abril del 2016

ESGLÈSIA PARROQUIAL DEL MOLAR. EL PRIORAT. TARRAGONA

El Molar és un municipi de la comarca del Priorat, situat a l'extrem occidental de la comarca. És al límit amb la Ribera d'Ebre, i limita al nord amb el terme de la Figuera, a llevant amb el Lloar, Bellmunt del Priorat i el Masroig, i al sud amb aquest mateix darrer terme, tots ells del Priorat. Pel costat de ponent té el terme de Garcia, pertanyent a la Ribera d'Ebre.

El sostre demogràfic s’assolia al cens de l’any 1910 amb 1221 persones, l’església parroquial estava advocada a Sant Roc, Santa Bàrbara i Sant Isidre, hom pensa que va ser inicialment una església votiva, que s’havia de refer, o fer de nou l’any 1788 per uns paletes de la Fatarella a causa de l'estat ruïnós de la construcció anterior, la nit de Reis de1901 – quan ja s’explotaven les mines - sofrí un incendi fortuït, que obligà a fer reparacions immediatament, s’ampliava així a Santa Bàrbara, patrona dels miners l’advocació, i l’activitat agrícola important en algun moment en matèria d’ocupació laboral donaria cabuda al sant madrileny.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; construcció de planta rectangular de tres naus i absis poligonal. Té quatre tramades i el cor és a la primera. Les naus laterals conformen capelles i disposen d'un petit pas de l'una a l'altra. Els murs acaben en un fris continu del qual arrenca una volta de mig punt amb llunetes. Les naus laterals són cobertes per voltes d'aresta. L'interior, ben pintat, disposa d'alguns elements de ferro forjat. La façana, arrebossada, presenta una portalada amb arc de mig punt; al damunt hi ha una fornícula amb una imatge de Sant Roc. Per sobre hi ha un petit ull de bou. La façana és rematada per un petit campanar d'espadanya situat al centre. El cloquer principal, però, es troba situat a la banda dreta: és de planta quadrada amb quatre amplis finestrals i coronat per una balustrada.


L’estretor del carrer on està ubicada fa difícil aconseguir una imatge de la façana.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada