dilluns, 18 d’abril de 2016

ESGLÉSIA DE SANT ROMÀ. JOANETES. LA VALL D’EN BAS. LA GARROTXA. GIRONA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant l’església parroquial de Joanetes, a la Vall d’en Bas, advocada a Sant Romà, la descripció de patrimoni Gencat ens diu ; temple romànic modificat. De l'estructura primitiva només es queda una nau amb volta de canó però degut a les ampliacions, ha arribat als nostres dies amb planta basilical. A la façana principal hi ha uns afegits del segle XVIII que es diferencien clarament dels romànics.


Resten a l'església 3 peces romàniques importants: dos permòdols amb forma de cap d'home i d'una fera i una pila baptismal.

Hi ha una llinda de pedra que dóna a la sagristia, amb un relleu en forma d'estrella de 8 puntes datada al 1737.
La construcció original és del primer romànic, feta amb materials més rudimentaris i que foren substituïts per les restes romàniques que es conservaren, que es poden datar del segle XII.

Sembla que fou restaurada l'any 1737, si bé hi ha peces, com a l'entrada, que són d'altres edificacions.

El campanar, més modern, va ser acabat el 1910, ens agradarà tenir noticia del seu autor a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Retratava també l’edifici de l’escola anterior a la dictadura franquista, de la que no hi ha cap informació, i de la que en voldríem saber – també – qui en va ser l’autor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada