Llegia a patrimoni Gencat de l’església de Santa Maria de Garcia, coneguda com “ l’església nova’ ; destruïda l'església vella l’any 1936, per les forces d’artilleria dels militars feixistes revoltats contra el govern LEGÍTIM de la II República, quan va acabar el conflicte bèl•lic es va improvisar una capella a la part baixa del poble, fins que se'n va poder construir una de nova. Pensem que l’obra es va fer des de REGIONES DEVASTADAS, encara que ens agradaria saber les dades de l’arquitecte, nom, cognoms, i lloc i data de naixement i traspàs, dades que val a dir, son quasi obligades quan es fa una fitxa tècnica, oi?.
El dia 1 de gener de 1949, el bisbe de Tortosa Manel Moll i Salord (Ciutadella, Menorca, 15/03/1897 - Barcelona, 23/03/1972) va col•locar la primera pedra, i el dia 16 de gener de 1950 va ser inaugurada i beneïda pel mateix bisbe.
Es va incorporar la portalada de l'església vella a la nova. Es desvestia així l’Església de Nativitat de Maria, per vestir la de Santa Maria.
L’any 1977 l'escultor Angel Martí Borràs ( Zorita, Castelló, 1938) va realitzar el disseny de l'altar i les pintures de l'absis amb la imatge de bronze de la maternitat de Maria, de 2,2 metres.
Situada al carrer del Centre, es troba adossada per un lateral i posterior a edificis urbans. Església de planta rectangular i absis no marcat en planta. A l'altra façana lateral hi ha adossada la rectoria, enretirada respecte el frontis de la primera. A l'interior consta de tres naus, la central més ampla i alta que les laterals; la nau central està coberta amb volta de canó, amb arcs torals i llunetes, i les laterals amb volta d'aresta. Les capelles comuniquen amb la nau i entre sí a través d'arcs de mig punt. La nau central és capçada amb absis semicircular cobert amb mitja volta d'esfera. A l'absis hi ha una escultura de bronze que representa la Maternitat de Maria, realitzada el 1977, i al voltant, pintats, deu àngels que toquen les trompetes. La il•luminació de la nau es fa mitjançant petites finestres quadrades situades sota les llunetes, així com per una rosassa situada als peus del temple. La decoració és de gust neoclàssic.
La portalada d'entrada és l'original de l'antiga església de Garcia. Consisteix en una porta d'arc de mig punt amb arquivolta; la interior decorada en alt relleu amb raïms i figures humanes, i l'exterior amb la clau de l'arc inscrita amb l'any 1663, amb les lletres que l'acompanyen força desdibuixades. A banda i banda es troben unes pilastres que sustenten un entaulament amb un frontó semicircular partit i un element decoratiu al mig.
Entre la rectoria i el temple s'alça el campanar, de planta quadrangular i quatre nivells d'alçat. A la part superior presenta cornises motllurades amb un rellotge intercalat, sobre les quals hi ha els pòrtics d'arc de mig punt de les campanes. Queda coronat amb una coberta a quatre vessants. L'acabat exterior és arrebossat i pintat.
Tinc família a Garcia, i conec aquesta església de Santa Maria, on he assistit a la cerimònia religiosa en ocasió d’alguna defunció.
Sou pregats de fer-nos saber les dades de l’arquitecte autor d’aquest temple a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada