D'aquestes obres, l'antic castell en va sortir molt transformat: s'hi van afegir una torre, noves finestres a les habitacions - algunes amb una columneta muntant o mitgera i escuts per als portals-. S'hi van conservar també alguns elements gòtics, com l'enteixinat dels sostres.
Ja en el segle XVII la propietat passà a la família dels Medinaceli, i amb posterioritat als Subies de Tàrrega.
Al segle XVIII després de la creació del marquesat de la Floresta, els nous senyors hi van realitzar noves reformes i obres d'embelliment, dedicades especialment a la decoració dels interiors, amb les quals el palau va anar perdent del tot el seu vell aspecte militar i defensiu.
Anton de Potau Molas passava a ser Marques de la Floresta el 20 de juny del 1703, segons ordre del rei Felip V, en agraïment pels seus serveis com a conseller d'Hisenda i president de la comptadoria major de comptes. Fill de Jaume de Potau Molas, doctor en drets i conseller de la Reial Audiència Civil de Catalunya, d'una família originaria de Sarral (Conca de Barbera); i fill de Dorotea de Ferreró, de Tàrrega. En aquesta vila naixia el 1664, i moriria en el setge de Barcelona l'any 1713. ,
Actualment tant el castell com la torre resten dividits i pertanyen a particulars i institucions: el bisbat té la torre i les parts annexes més pròximes per cada costat. Fou cedida als franciscans com a casa de colònies. Una altre part fou adquirida entre 1980 i 1981 pel doctor Diether Rudloff, catedràtic alemany d'Història de l'Art.
Durant anys el castell allotjà la Casa de la Vila i l'escola.
http://www.castelldelafloresta.com/historia-del-castell
Devem a DHIETER RUDLOFF (Kiel, capital de l´estat federal alemany de Schleswig-Holstein, 1926- La Floresta , les Garrigues, Lleida, Catalunya, 1989 ) la conservació d’aquest edifici, i del castell adjunt. Podia haver patit la dissort tràgica del Castell d’Arbeca, estigma etern per als fills d’aquell poble, i per a Catalunya.
Ens agradarà rebre imatges de l’edifici que acollia les escoles públiques abans de la dictadura franquista, en el supòsit que no fos el mateix Castell.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmailcom
L’Antonio Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) - li afegeixo la O al nom propi, perquè com ja mateix, quan vàrem néixer no es permetia inscriure al REGISTRO CIVIL noms que no fossin en llengua castellana – ells, en deien i en diuen, ESPAÑOLA - , i convé recordar-ho sobretot ara que FUERZA VIEJA, pot o vol “manipular la història” - retratava l’any 1934, Vista general de
La Floresta amb una gran xemeneia
No trobava cap dada relativa a l’existència d’una bòvila, ens agradarà tenir-ne noticia a l‘email castellardiari@gmail.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada