dimecres, 4 de gener del 2012

SANT MARÇAL DE PUIG REIG. BERGUEDÀ JUSSÀ.

La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur havíem sortit en la recerca de l’església de Sant Marçal de Puig reig, abans de la Serra o en època medieval d’Irenna. L’església es troba entre els km. 11 i 12 de la carretera de Puig reig a Casserres. Hi ha un cartell que ho senyalitza.    

Fou des de la seva construcció capella dependent de la parroquial de Sant Martí de Puig reig, car formava part del terme del Castell de Puig reig, dins el comtat de Berga i eclesiàsticament depenia del bisbat d’Urgell.

És esmentada per primera vegada l’any 1026 en el testament de Ramon “Duesaran” el qual concedí una moneda d’or per la lluminària. L’any 1144 el vescomte Guillem de Berguedà, la seva muller i el seu fill, el trobador Guillem de Berguedà donaren a Bernat i a Arnal de Salileda la tasca del mas de Tornamira, mas confrontant per orient a l’església de Sant Marçal (et affrontat a parte orientis Sancti Marçali).
 
En un testament sense data (aproximadament l’any 1180) fet per Guillem de Berguedà/ amb motiu de la peregrinació a Sant Jaume de Compostel·la concedí al Monestir de Poblet un graner i terres al lloc de Sant Marçal (et illi donat michi sacrarium Sancti Marcialis et mansum d’Irenna de Prad...)

L’any 1878 l’església era qualificada com a mal conservada en la visita del comanador hospitaler.



És un edifici d’una sola nau, coberta en volta de canó de mig punt, reforçada amb dos arcs torals, molt simples, que sorgeixen a l’exterior en forma de contrafort. És capçada al cantó de llevant, per un absis semicircular, cobert amb volta de quart d’esfera. A la part superior de l’absis i cap el cantó de migdia  s’hi pot veure un parell d’arcuacions cegues fetes amb maó massís, que semblen coetànies de l’edifici. La resta de l’absis presenta senyals d’haver estat refet.



S’entra a l’església per la porta oberta al mur de ponent, on hi ha un porxo construït posteriorment. És una porta que acaba amb un arc de mig punt adovellat que arrenca de dues amples impostes. Al mur de migdia hi ha un altre portal tapiat que devia ser l’accés originari. Per l’aparell dels murs podem identificar-la d’època llombarda.

D’aquest església ha desaparegut el campanar d’espadanya.

El dia de Sant Marc, - està documentada des de l’any 1745 però pot ser més antiga  -  es celebra una processó des de Puig reig.

Fotografia: Rosa Planell Grau
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada