divendres, 6 de gener del 2012

ESGLÉSIA DE SISQUER , ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE . GUIXERS. EL SOLSONÈS SOBIRÀ

la Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés, anàvem – amb els cinc sentits posats – per la pista asfaltada que des de la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys mena fins l’antiga parròquia de Sant Esteve de Sisquer, l’edifici situat dalt d’un turó, a l’ interfluvi de l'aigua de Valls i la de Llinars, se’ns fa visible just en el moment en que entrem en una zona obaga, on la gebrada – potser des de fa dies – ha deixat damunt la pista un mantell blanc.



Mentre fem via amb la màxima precaució, se’m fa evident l’origen del topònim Sisquer, ‘ lloc amb abunddància de sisca’ : planta gramínia de l'espècie Phragmites communis, que creix a llocs aigualosos i és a manera de canyes primes i flonges, de les quals es fan seients de cadira, bucs d'abelles, arguenells i altres arreus per les besties i/o les feines del camp.. La fotografia del Josep Salvany feta l’any 1.919, si cal, ens hi fa més evident.




L’edifici religiós (14 x 28 metres.), potser conserva algun tros de paret de l’època romànica, el creixement demogràfic però, entre els segles XVII i XVIII obligà a la seva quasi absoluta reconstrucció en estil barroc rural. El teulat és de doble vessant.



El campanar és quadrat amb quatre obertures de mig punt adovellades i coberta a quatre vessants. Hi ha una llinda amb data de 1797. Adossada hi ha la rectoria amb una data de 1716, i al costat est, el cementiri que - exercint encara la seva funció . presenta un bon estat.



A l’interior que veiem gràcies a una imatge cedida, s’hi conservava un retaule, que fou robat, i del que únicament s’han recuperat algunes peces que s’exposen al Museu de Sant Llorenç de Morunys.


Sant Esteve de Sisquers, fou una de les antigues parròquies de la vall de Lord, depengué del monestir de Sant Llorenç de Morunys; i mantenia aquesta ‘categoria’ fins que no fa gaire perdé la titularitat a causa del despoblament, en benefici de l’església de Santa Maria de Valls.

La gravíssima mancança de sacerdots, que adquireix connotacions tràgiques en aquestes terres interiors, fa que aquestes consideracions ‘eclesials’, parroquial, sufragània,... no tinguin avui gaire sentit.

Ens dol aquesta ‘relaxació ètica’, que permet i àdhuc estimula a fer tota mena de comentaris escabrosos, o senzillament inadequats de la religió catòlica, que per dir-ho de forma entenedora ‘surten de franc’, mentre les altres religions de ‘ llibre’, musulmans i jueus, son tractades – en general – de forma correcta.

El Partits hereus de la dictadura, PP & PSOE  estan embrancats en assenyalar l’altre com MÉS  corrupte, dissortadament patim llistes de “ desesperació”  a la Sanitat Pública – i de retruc a la privada -, a l’atenció social a les persones febles, discapacitats, dependents,..,  els agrairíem a ambdós Partits, que posin remei a aquests i altres problemes,  i deixin de perdre el temps, la “ sensació”  de la ciutadania és que la corrupció en ambdós és  ex-aequo  

Ens sembla que una Comissió Parlamentaria que esbrines les relacions entre el narcotràfic ,  el finançament dels Partits Polítics , i les accions criminals dutes a terme darrerament  a la Comunitat andalusa,  tindria més sentit, oi? 

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2023/01/goigs-sant-esteve-patro-de-guixers.html

Que  el protomàrtir Sant Esteve  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazcis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada