La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur continuen fent via pel extens terme de la Vansa i Fórnols, a l' Urgell sobirà ; amb una extensió de 106 km2, té segons fonts municipals únicament 192 habitants de dret.
Retratava la Rosa la quasi enrunada església de Sant Antoni de Colldarnat [ desconeixem a quina de les advocacions d’aquest sant estava dedicada ].
El poble es troba situat prop del coll d'Arnat, d'aquí el seu nom, aquest coll separa les valls de Tost i Lavansa, a pocs kilòmetres de Montant de Tost i Torà de Tost.
No trobem cap dada en relació al topònim, i us deixem unes dades extretes de l’enciclopèdia Catalana :
Colldarnat
[coll d'Arnat]
arnat
[adob] Defecte que a voltes tenen les pells de xai, consistent en unes excavacions molt característiques produïdes per les arnes durant l'època d'emmagatzematge.
Des d’aquest indret on s’aixecava el poble es gaudeix d'unes vistes impressionants sobre la vall i el congost del riu Lavansa, les muntanyes nevades del Port del Compte i la serra del Cadí.
No trobàvem tampoc cap dada d’aquesta església, qualificada com Capella de Sant Antoni, de ben segur que existeix alguna monografia que documenta la història d’aquest nucli fins a la seva desaparició, i sou pregats de complementar aquesta minsa informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Us deixem un enllaç a ,l’excel•lent treball del Luis del Romero Renau :
http://www20.gencat.cat/docs/parcsnaturals/Home/Cadi%20Moixero/Coneix-nos/Centre%20de%20documentacio/Fons%20documental/Estudis/TREBALL%20PIRINEUS%20-%20Luis%20del%20Romero.pdf
PLANIFICACIO TERRITORIAL A ESPAIS RURALS EN CRISIS
LA SERRA DEL CADÍ AL PIRINEU CATALÀ
Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Ah!, en l’àmbit religiós agrairem la col•laboració de l’Arquebisbat.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Hola, la capella està sota l'advocació de Sant Antoni de Pàdua, l'any 1979, quant la va fotografiar Josep Mª Gavín, ja estava sense culte i l'any 1996 quant la vaig fotografiar jo continuava amb el mateix destí, era oberta, buida per dins, però encara amb el sostre sencer.
ResponEliminaA tocar del Coll, hi ha les restes d'un dolmen força bonic, orígen del lloc, intueixo que el topònim d'Arnat pot derivar de Coll d'Arques i que el lloc es va cristianitzar posteriorment amb la construcció de la capella.
Josep Sansalvador
Arxiu Gavín
Monestir de les Avellanes
25612 - Os de Balaguer - Lleida
http://arxiugavin.wordpress.com/
http://monestiravellanes.wordpress.com/
http://www.monestirdelesavellanes.com/
Tel. 973 438 006 extensió 1340
Fax. 973 438 038
Mòbil 689 52 02 78