dijous, 1 de setembre del 2011

JOSEP GAVÍN BARCELÓ. EL MESTRE I L’AMIC.

Ens arribàvem el 31.08 fins a Valldoreix, concretament a l’Avinguda Mas Fuster, 57 el Joan Lomas Gavilan i l’Antonio Mora Vergés; en aquella casa resideix el Josep Maria Gavín i Barceló, i es conserven encara una bona part de les seves diverses col•leccions ; ens hi portava el dolç deure de fer-li el lliurament del llibre GUIMERÀ I EL RETAULE DE RAMON DE MUR.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/07/presentacio-del-llibre-guimera-i-el.html

Alguna dada bàsica de la biografia del Josep Gavin :

Neix a Barcelona l’any 1930.

És hores d’ara un reconegut fotògraf i col•leccionista català.

Membre de la Unió Excursionista de Catalunya, on començà a col•leccionar fotografies de més de 22.000 esglésies catalanes, dels territoris de parla catalana a les comarques aragoneses de la Franja , d'Andorra, i de les comarques de la Catalunya nord, que constitueixen un important arxiu fotogràfic (l'Arxiu Gavín).

L’afany col•leccionista del Josep Maria Gavín Barceló, ha permès que actualment l’arxiu superi el nombre total de més de 1.550.000 documents, un dels arxius particulars més importants d'Europa.

El 1979-1983 fou nomenat president de la societat Amics de l'Art Romànic. També ha estat vicepresident de l'Ateneu Santcugatenc i és president de l'Associació Catalana de Col•leccionistes.

Ha publicat i ha exposat part del material mitjançant les seves col•laboracions a les obres : Catalunya Romànica, Gran Geografia Comarcal de Catalunya, Santuarios marianos de Cataluña i en més d'altres 300 obres, aportant articles o fotografies.
El 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Des del 1985 participa en conferències exposicions i xerrades.

Des del 2007 l'arxiu Gavín, adquirit per l'arxiu d'Urgell el 2001, és dipositat al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.



Departíem una bona estona, i demanava finalment al mestre – que hi va accedir molt amablement -, que em permetés fer-li la fotografia que acompanya aquesta petita crònica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada