dilluns, 4 de setembre del 2023

CASA LUIS PÉREZ SAMINILLO. BARCELONA

 

La Casa  Luis Pérez Saminillo, actual seu del Círculo Ecuestre, va ser projectada per l'arquitecte Joan Josep Hervás i Arizmendi (Barcelona, 1851 - 1912) i enllestida l'any 1910.

 L'edifici es va realitzar per encàrrec de Luis Pérez Samanillo (Manila, 14 de desembre de 1868 - Cornellá, 27 de juliol de 1936) i es va projectar com una residència unifamiliar a manera de casa exempta i envoltada per un jardí.

El 1911, el projecte guanyà el Premi de l'Ajuntament al millor edifici.


 

(Foto: Francesc Ballell any 1912)

Un dels trets més singulars de la finca és el gran finestral ovalat del menjador, batejat per l'escriptor Ignasi Agustí com "la peixera de la ciutat". El mobiliari interior és obra de Joan Esteva i el gran vitrall de l'escala es va realitzar a l'obrador dels germans francesos Maumejean.[3]

 

L'edifici va patir nombroses reformes al llarg de la seva història, de tal forma que l'entrada original a la casa es realitzava a través del jardí lateral, amb una gran escalinata, a l'Avinguda Diagonal. En aquesta zona de la finca s'hi localitzava un cos constructiu a manera de torre i cobert amb una volta de quatre vessants que va ser enderrocat en un moment encara indeterminat però, molt probablement cap als anys 40-50 quan es va construir l'edifici d'habitatges contigu de l'Avinguda Diagonal.

 En els primers dies foscos  - la llum no ha tornat encara -  que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República  , la façana principal va perdre el relleu esculpit, obra de Manuel Fuxà Leal (Barcelona, 2 de setembre de 1850- 28 de novembre de 1927) , que representava el Sagrat Cor sobre el medalló que corona la façana. Grups anarquistes el varen destrossar a cops de martell.

Al 1948 es va realitzar una intervenció a càrrec de Raimon Durán i Reynals (Barcelona, 1895 - ídem, 21 de maig de 1966), arran de la instal·lació en l'edifici del Círculo Ecuestre el 12 de juny de 1950.

Finalment l'any 1993 Robert i Esteve Terradas van realitzar la darrera de les reformes contemporànies de la finca.

https://barcelofilia.blogspot.com/2012/01/palau-perez-samanillo-construccio.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada