dissabte, 30 de setembre del 2023

EL POU. SANT MARTÍ DE CENTELLES. OSONA

 

El juny de l’any  2006,  l’Antonio Mora Vergés ( L’Argentera, El Camp jussà de Tarragona, 1.1.1951 ) retratava a vista  d’ocell, el Pou, des de  la casa des del Serrat de la Codina.


https://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=14

 

L’Antoni Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) retratava el Pou, l’any 1932, per al Fons Estudi de la Masia Catalana.  S’inclou erròniament al terme de Sant Quirze de Safaja.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/1421/rec/6

El Mapa de Patrimoni ens diu del Pou; Conjunt d'edificacions formades per una torre, una masia, una font, una petita capella advocada a la Marededéu dels Dolors i diverses dependències agrícola ramaderes, en un recinte tancat.

L'accés al mas es fa per dues portes rectangulars, situades al nord i al nord oest, de dimensions considerables i que permeten accedir a un petit pati on es distribueixen les edificacions esmentades.

La torre presenta una estructura rectangular organitzada en planta baixa i quatre pisos acabats amb una coberta a quatre vents de teula aràbiga. La tècnica constructiva d'aquest edifici es basa en l'ús de carreus ben treballats i de mida mitjà lligats amb argamassa i arrebossat a sobre imitant el carreu. Als extrems s'hi troben pedres cantoneres de mesura  homogènia i ben encaixades. Les obertures es disposen de forma vertical i simètrica emmarcades per llindes de pedra local treballada i una lleixa formada per un bloc de pedra treballat en tres motllures a les quatre façanes de la torre. Les obertures del darrer pis o les golfes són de dimensions més reduïdes i quadrangulars, sense lleixa. L'accés es fa per una porta rectangular, també emmarcada per una llinda a la qual s'accedeix per una petita escalinata i un replà. Les diverses reformes realitzades en aquest edifici van portar a la modificació de les obertures del primer pis que van passar a ser de dimensions reduïdes. Les funcions de caire defensiu de la torre es poden apreciar tant per la presència d’espitlleres situades al segon pis de l'estructura com per la presència de quatre petits canons a les cantonades superiors de l'edifici.

El mas o habitatge del Pou es troba adossat per la seva banda est a la torre abans descrita. Es tracta d'un edifici rectangular amb entrada per les façanes nord i oest i que s'organitza en planta baixa i dos pisos. El fet d'estar construït sobre una lleugera pendent ha portat a la construcció d'una sobre estructura o contrafort al voltant de la planta baixa de l'edifici. La teulada és a doble vessant coberta amb teula aràbiga amb una doble cornisa i la tècnica constructiva utilitzada es centra en la pedra poc treballada i lligada amb argamassa, tenint com a principal element decoratiu les llindes de portes i finestres. Les obertures de la masia es disposen en ordre simètric en tota l'estructura. A la façana principal, a la planta baixa es disposa una porta quadrangular emmarcada per llindes de pedra ben treballada i tres obertures. Al primer pis es disposen tres balcons, les obertures dels quals són de forma rectangular allargat i que es troben emmarcats per a la part superior per una llinda de pedra ben treballada, i pedres cantoneres al voltant i una lleixa inferior motllurada on es subjecta la barana. A la llinda de l'obertura central s'hi troba esculpit en pedra un motiu ornamental circular i un rellotge de sol a l'extrem sud. Mentre que el segon pis s'organitza en tres obertures de dimensions mitjanes emmarcades, com a motiu decoratiu, amb pedra i amb una petita lleixa, que a la central de les quals s'hi subjecta una barana.

Les obertures de la façana nord són de forma quadrangular, emmarcades amb llindes de pedra amb un tractament senzill i dimensions més petites que a la façana principal, seguint també cert ordre simètric.

Les construccions annexes dedicades a les tasques agrícoles i ramaderes es disposen en dues ales construïdes a la cara est i nord del mas i en una terrassa superior situada al nord-oest de la casa. Es tracta d'estructures rectangulars de pedra lligada amb morter i coberta de fusta i teula utilitzades principalment com estables per al bestiar.

Prop del mas el Pou es construïren entrat el segle XX unes escoles públiques on hi anaven a col·legi els nens dels masos veïns.

Actualment aquest edifici ha perdut el seu ús, encara però conserva el nom i la construcció característica. Ens agradaria rebre’n una imatge a l’email castellardiari@gmail.com , ho havíem demanat a :

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/07/in-memoriam-de-lescola-del-mas-del-pou.html

Està clar que el Patrimoni, la Memòria Històrica,... , son qüestions que “ queden bé “ en els discursos polítics, i que alhora no tenen dissortadament cap atenció en el dia a dia, oi?.

 Que la Marededéu dels Dolors  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada