dimarts, 1 d’agost del 2023

CAN LLOP. OLVAN. EL BERGUEDÀ.

 

Llegia que "Els Casals" era el nom de l'antiga masia les terres de la qual es troben repartides entre el terme municipal de Gironella i Olvan.

A darreries del segle XVI la masia i les terres dels Casals foren adquirides pels Cantallops, família d'apotecaris berguedans, de la qual n'ha derivat el nom actual, can Llop.

Fou una de les cases influents del terme municipal i els amos foren, repetides vegades, batlles de Gironella.

L'any 1881 va morir la pubilla Margarida Cantallops i els seus successors van vendre la propietat a la família Güell de Cervera, propietària de la fàbrica de galetes "La Polar".

 Aquests la revengueren l'any 1960 a la família Viladomiu que construí, prop de la casa, una fàbrica de filats i de teixits de cotó com ampliació de la fàbrica de la colònia Viladomiu Nou (Gironella).

La fallida de l'empresa "Viladomiu SA" als anys vuitanta del segle XX, feia que  la propietat quedes  en mans dels treballadors que van tenir l’encert de vendre-la als actuals propietaris.


Fotografia de Ramon Fabregas 


Fotografia del Mapa de Patrimoni

No hi ha cap imatge d’Olvan a   l'Estudi de la Masia Catalana,  un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general  Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República ,  en marxar Patxot a l'exili.

El fons fotogràfic consta de 7.705 imatges d'unes 1.500 masies de Catalunya i les Illes Balears, realitzades per fotògrafs de renom.

Fora bonic que entre tots  assolíssim aquell somni, oi?. arxiufotografic@cec.cat

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/953/rec/2

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada