dilluns, 7 d’agost del 2023

ESGLÉSIA DEL POBLE ABANDONAT DE LA RUA, ADVOCADA A SANT ANTONI ABAT. ABELLA DE LA CONCA. EL PALLARS JUSSÀ.

 

De l ’església de la Rua, advocada a Sant Antoni Abat,  al terme d’Abella de la Conca, ens diu la Catalunya Romànica que és un senzill edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, precedit d’un curt arc presbiteral.


Fotografia. Gustau Erill i Pinyot

La porta, molt alterada, s’obre a la façana de ponent, on també hi ha un petit campanar d’espadanya d’un sol ull.


Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada.

Les seves façanes són totalment llises, llevat de l’absis, on es desenvolupa una ornamentació a base dels característics motius llombards de les arcuacions sota el ràfec, en sèries de quatre arcuacions entre lesenes, de les quals les situades al costat nord són molt alterades. De fet, només es conserven les corresponents a la meitat sud de la conca absidal.

L’edifici s’adscriu plenament a les formes llombardes de l’arquitectura del segle XI.

L’aparell és de carreu ben ordenat, amb els elements singulars —la finestra absidal, les arcuacions i les lesenes— fets amb pedra tosca.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-antoni-de-la-rua-abella-de-la-conca

Del topònim en diu Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) etimològicament deriva de  RUGA, 'cornisa en la roca' o en una vall pendent; en part: PETRA RUGA O PETRAE RUGA 'cornisa de la penya'.

Que Sant Antoni Abat , elevi a l’Altíssim la pregària dels aragonesosasturians,  aranesos,  bascos, gallecs, catalans, valencians, sahrauís,  palestins, gal·lesos, escocesos, irlandesos,   ucraïnesos , inuits, gitanos ,  ..,  i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada