dimarts, 3 de novembre del 2020

L’EDIFICI DE L’AJUNTAMENT DE FALSET, HAVIA ACOLLIT TAMBE LES ESCOLES? . EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

 Retratava el que va ser palau del Comtes de Prades, que per matrimoni anirà als Cardona – profundament fidels al REINO DE ESPAÑA – i que també per matrimoni accedirà als Medinaceli, finalment, ‘ la pela, és la pela’, i això cau molt lluny de casa seva, l’edifici serà adquirit per l’Ajuntament de Falset, que el destinarà a ser la seva seu.
La descripció tècnica ens diu que és un edifici de sòlida construcció, de planta baixa, entresol i dos pisos, bastit amb carreus fins al primer pis i de maçoneria arrebossada i pintada el segon. Està integrat a la plaça de la Quartera, presenta una estructura porxada amb tres arcs de mig punt emmarcats per quatre pilastres, dues de les quals són compartides per les construccions veïnes. Per sobre corre un fris sostingut per quatre falses columnes coronades per un balcó corregut amb quatre obertures, cobertes per un fris i amb frontons arrodonits als costats i triangular al mig. Al segon pis hi ha les golfes amb una galeria de petites finestres. La façana interior feta de carreus disposa d'una estructura centrada dividida per dos falses columnes i dos de més extremes que donen peu als arcs de mig punt que formen els laterals del porxo. La porta, dovellada, presenta l'escut i la data, amb sengles finestres laterals a l'alçada de l’entresol i de la planta baixa.

Retratava també al Josep Olivé Escarré  ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019 ) al costat de la peça que dona nom a la Plaça.Quan al topònim el diccionari català valència balear ens diu : etimològicament del llatí fĭlĭcētu,falguerar’. S’explica – en desconec però, la base històrica -. que al Priorat d’Scala Dei se li van assignar set pobles, i justament aquest FA EL SET.

L’escola pública “nova”  de Falset, començava a funcionar l’any 1916, en aquells anys la població superava les 3000 ànimes; malgrat no ho he trobat explicitat enlloc és possible que l’edifici de l’Ajuntament que retratava l’any 1935  l’ Antoni Gallardo i Garriga (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942) acollis també les escoles?.Esperem la confirmació, en el seu cas per part d’algun falsetà/na, a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellar diari@gmail.com

Quan revisava aquest text,  lamortaldat relacionada amb la Covid, 19 a Catalunya era de 14.140 persones,  els “efectes col·laterals” provocats per la desatenció sanitària  encara que NO ESTAN AVALUATS,  els podem estimar en el mateix nombre.

Catalunya com a conseqüència de les accions perverses, dutes a terme entrealtres per Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, és de lluny la zona més feble del REINO DE ESPAÑA.

Cuideu-vos molt, i que el bon Déu vetlli per Catalunya i els catalans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada