dissabte, 28 de novembre del 2020

IN MEMORIAM. LA FÀBRICA DE CIMENT ASLAND DE LA POBLA DE LILLET. AL TERME DE CASTELLAR DE N'HUG. EL BERGUEDÀ

 L’ Angel Ruiz Jounou es fa ressò d’una noticia que parla de la “consolidació de l’antiga fàbrica de ciment Asland de la Pobla de Lillethttps://www.naciodigital.cat/bergueda/noticia/22041/govern-comenca-consolidacio-antiga-fabrica-asland-aturar-ne-degradacio?fbclid=IwAR3XXzy7zt0Q-lYx8_sXw5zQehqlfjOa4WdCuwnJDUb5g5xUk6QVmtH0_DI

L'edifici industrial,  propietat ara de la Generalitat  de Catalunya , llegia que és obra de l'arquitecte Isidoro Pedraza de la Pascua, assessorat pel mestre d’obres  Rafael Guastavino Moreno (València, 1842 - Asheville, Carolina del Nord, 1908)  ;   és de planta molt irregular, aprofita els desnivells del terreny i té un equilibrat sistema de proporcions entre totes les parts de l'edifici. Tot l'edifici està cobert amb volta de maó de pla, sistema en què Rafael Guastavino s'especialitzà. Amb la utilització de la rajola o maó per a les voltes, el ferro i el ciment, constitueix un excepcional exemple de l'arquitectura industrial a principis del segle XX, no abandonant en cap moment una estètica molt personal i una bona distribució dels volums i del joc de la corba (donada per les voltes i les finestres de mig punt) i la línia recta. La director d'obres s’atribueix a Lluis Homs Moncusí (Valls, 1868 - Barcelona, 1956) autor  en amb Eduard Ferrés i Puig  (Vilassar de Mar, 1872 - Barcelona, 1928), del xalet del Clot del Moro (1904), al costat de la Fàbrica de Ciment Asland .
Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva culturaencara els surten de franc als seus autors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada