dilluns, 23 de novembre del 2020

LA NOUVELLE ÉGLISE DE SANT JAUME DE GRAELL. OLIANA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

 

El Jordi Vilá Juncá publica una fotografia de l’esglesiola de Sant Jaume de Graell [Etimològicament  del llatí gradĕllu, dim. de gradu, ‘graó’ (cf. Balari Oríg. 82).] al terme d’Oliana a la comarca de l’Urgell sobirà.



Patrimoni Gencat en fa una descripció telegràfica;  edifici religiós d'una nau de planta rectangular coberta amb fusta. El parament és a base de pedres irregulars sense desbastar i unides amb fang. Als peus de la nau hi trobem un petit campanar d'espadanya.

Davant de la façana hi ha un porxo amb tres entrades d'arc de mig punt.

http://www.camidelpirineu.cat/descobreix/ermites/sant-jaume-de-graell

Edifici de construcció moderna, edificada molt prop de l’antiga i de la que encara en  queda alguna resta. Sant Jaume de Graell ens ofereix una vista excepcional que abasta des de Bassella fins la Serra de les Canals.

No consta la data de la fundació i construcció de la Capella original de Sant Jaume, de la que només queden runes, i que es trobava en un inici a considerable distància , també però, prop de la casa de Graell.

En la primera ubicació, a la capella de Sant Jaume Petit o menor s’hi celebrava la missa el primer de Maig i es donava una coca a cada persona, així com dues quarteres de blat pel rector d’Oliana i pels Canonges de la Seu com a administradors dels delmes de la vila. La primera referència d’aquesta capella la trobem al 1433.

 L’any 1975 els veïns de Graell i la parròquia van començar la construcció de la capella actual, més a prop d’Oliana. Cada any per Sant Jaume, el 25 de juliol s’hi celebra un aplec.

 Des de Sant Jaume es poden contemplar unes vistes magnífiques de l’horta i les serres que envolten Oliana.

Que l’apòstol sant Jaume, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada